Surdegsbröd på råg

Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Surdegsbröd på råg

18

9 steg att laga

6 ingredienser

Det är lätt att baka sitt eget surdegsbröd! Här finner du receptet på ett härligt surdegsbröd med råg. 

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 600 g vatten, rumsvarmt
  • 900 g vetemjöl
  • 450 g rågmjöl
  • 400 g surdeg
  • 5 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jäst i vatten.
  2. Tillsätt hälften av vetemjölet och knåda degen ca 10 minuter.
  3. Tillsätt surdeg, salt, resterande vetemjöl och rågmjöl. Knåda degen i 20 minuter.
  4. Häll degen i en skål. Täck med tyg och låt vila i 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg degen på ett mjölat bord, skär i hälften och vik den till en limpa. Undvik att arbeta degen. Hantera den försiktighet så att mycket luft bevaras I degen från knådningen.
  6. Strö lite mjöl över degen och täck med tyg. Låt vila i 1,5 timme.
  7. Lägg degen på en bakplåt och grädda i ugnen. Häll 1 kopp vatten i botten av ugnen (det här skapar en fin knäckskorpa).
  8. Sänk värmen till 200 grader Celsius och baka i 45-50 minuter.
  9. Ta ut brödet från ugnen och lägg på ett galler för att svalna.
TIPS!
läs mer
Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Skapa en sundare vardag!

Nystarta året med goda och hälsosamma recept

Läs mer