Surdegsbröd på råg

Niklas Ekstedt 2018

Surdegsbröd på råg

6 ingredienser

Det är lätt att baka sitt eget surdegsbröd! Här finner du receptet på ett härligt surdegsbröd med råg.

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 600 g vatten, rumsvarmt
  • 900 g vetemjöl
  • 450 g rågmjöl
  • 400 g surdeg
  • 5 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jäst i vatten.
  2. Tillsätt hälften av vetemjölet och knåda degen ca 10 minuter.
  3. Tillsätt surdeg, salt, resterande vetemjöl och rågmjöl. Knåda degen i 20 minuter.
  4. Häll degen i en skål. Täck med tyg och låt vila i 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Lägg degen på ett mjölat bord, skär i hälften och vik den till en limpa. Undvik att arbeta degen. Hantera den försiktighet så att mycket luft bevaras I degen från knådningen.
  7. Strö lite mjöl över degen och täck med tyg. Låt vila i 1,5 timme.
  8. Lägg degen på en bakplåt och grädda i ugnen. Häll 1 kopp vatten i botten av ugnen (det här skapar en fin knäckskorpa).
  9. Sänk värmen till 200 grader Celsius och baka i 45-50 minuter.
  10. Ta ut brödet från ugnen och lägg på ett galler för att svalna.