Superenkel carbonara

Superenkel carbonara
Foto: Stefan Wettainen

Superenkel carbonara

12 ingredienser

30 min

Klassisk carbonara är en riktig kött-, ägg- och mejerifest med rökt pancetta, ägg och parmesanost. Det är också ett riktigt finlir att få till den perfekt, med ägget som å ena sidan inte får värmas upp för mycket, å andra sidan inte stelnar om det inte blir tillräckligt varmt. Den här carbonaran är däremot superenkel att lyckas med – och samtidigt fruktansvärt god. 

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass!

Vego i Världsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 500 g spaghetti (valfri)
  • 230 g tofu, rökt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk flingsalt, rökt (kan bytas ut mot 1 tsk liquid smoke och extra salt)
  • 1,5 dl vatten (från pastakoket)
  • salt
  • svartpeppar (rikligt)
  • rapsolja, till stekning

Cashewnötsparmesan

  • 1 dl cashewnötter, ekologiska och torrostade
  • 2 msk näringsjäst
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • färsk kruspersilja, hackad

Gör så här

Cashwenötsparmesan

  1. Mixa nötterna till ett fint nötmjöl tillsammans med näringsjäst och salt. Obs! Mixa inte för hårt, då kan det bli nötsmör.

Carbonara

  1. Koka upp rikligt med saltat pastavatten i en stor kastrull.
  2. Skär tofun i ca ½ cm × ½ cm stora tärningar. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Värm upp en stekpanna med lite rapsolja och stek tofun knaprig på medelhög värme. Lägg ner pastan i det kokande pastavattnet.
  4. När tofun är knaperstekt vänder du ner rikligt med svartpeppar, vitlök och rökt salt/liquid smoke. Stek någon minut så att vitlöken inte längre är rå och röksmaken absorberas av tofun.
  5. När pastan är färdigkokt, fiska upp den med en slev ur kastrullen (häll inte av pastavattnet – det ska du använda!) och lägg ner den i stekpannan med tofun.
  6. Rör runt så att allt blandas och häll därefter ner 1 dl cashewnötsparmesan och 1.5 dl pastavatten. Rör om så att stärkelsen från cashewnötterna reder pastavattnet till en krämig sås. Späd eventuellt med mer pastavatten om det behövs. Smaka av med salt och mer svartpeppar. Servera med ytterligare cashewnötsparmesan och svartpeppar.
  7. Toppa med lite hackad persilja.