Struva med vispad kycklinglever

POPULÄRT
Struva med vispad kycklinglever
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Struva med vispad kycklinglever

14 ingredienser

1 h

Struva med vispad kycklinglever och portvinslök blir en festlig rätt att servera till helgen.

Ingredienser

portioner

Struva

  • 1 ägg
  • 40 g vetemjöl
  • 40 g dinkelmjöl, virvlat
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g mjölk

Portvinslök

  • 45 g strösocker
  • 2 dl portvin
  • 200 g rödlök, hackad
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • salt

Kycklinglever

  • 100 g kycklinglever, rensad och plockad
  • 3 msk portvin
  • 3 g salt
  • 100 g smör

Gör så här

Struva

  1. Vispa ihop allt förutom hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken då smeten är slät.
  2. Kyl smeten minst en timme innan fritering.
  3. Värm upp struvjärn i 185 graders friteringsolja. Doppa det varma järnet i smeten någon sekund, doppa tillbaka det varma struvjärnet med den stannade smeten i den varma friteringsoljan och fritera struvan krispig i ca 1,5 minut.

Portvinslök

  1. Koka en karamell av sockret i en kastrull.
  2. Slå på portvin, lök och vinäger och låt koka ner tills ca 0,5 dl återstår.
  3. Mixa massan slät till en fin sirap, smaka av med vinäger och salt.

Kycklinglever

  1. Mixa kycklinglever, portvin och salt slätt.
  2. Smält smöret och låt det bli 70 grader varmt, fortsätt mixa kycklinglevern och tillsätt det 70-gradiga smälta smöret i tunn stråle.
  3. Häll upp smeten i en plastad brödform och grädda i 102 grader ca 30 minuter, eller tills innertemperaturen är 72 grader.
  4. Ta ut kycklinglevern och låt kallna helt.
  5. Vispa eller mixa levern luftig med lite extra flingsalt och lite extra portvin vid servering.