Strimlad ryggbiff med tryffel- och kantarellrisotto

POPULÄRT
Strimlad ryggbiff med tryffel- och kantarellrisotto
Foto: Tv4

Strimlad ryggbiff med tryffel- och kantarellrisotto

Av: Victoria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 m

Festlig huvudrätt på ryggbiff med risotto på kantareller och tryffel.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g ryggbiff
  • tryffelmarinerad portabello-svamp för veg. alternativ

Risotto:

  • 3 msk olivolja
  • 5 schalottenlökar
  • 4 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 250 g kantareller
  • 75 g parmesanost, grovriven
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • tryffelolja
  • citron, saft
  • 0,5 förp sockerärtor

Gör så här

Risotto

  1. Finhacka lök och fräs i olivolja i en stor och hög stekpanna. Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter, riset och lök ska få en glansig yta.
  2. Slå på vinet. Låt koka samman på svag värme under omrörning.
  3. Rör hela tiden. Späd därefter riset med buljongen lite efter hand. Tar buljongen slut, ta mer vin. Låt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter, tills riset är mjukt men fortfarande har kärna.
  4. Släng i kantarellerna efter ca 10 minuter.
  5. Rör ut smör, och grovriven parmesan i risotton. Salta och peppra, smaka av med tryffelolja.

Ryggbiff

  1. Sätt på ugnen på 175°. Ta ut köttet ur kylen i tid, kött ska tillagas rumstempererat! Salta och peppra ordentligt på båda sidor.
  2. Stek därefter köttet i en superhet panna i lika delar olja och smör. Ett par minuter på varje sida. När köttet fått en bra yta ska den skjuts in i ugnen. Använd köttermometer.
  3. När innertemperaturen är 59° ta ut köttet och låt vila under folie i 12 minuter. Skiva upp och garnera den färdiga risotton med kött, finhackade sockerärtor vända i citronsaft och parmesan. Salt & peppar, lite olja sen kan det serveras.
  4. Veg. alt. Marinera en stor portabello-svamp i tryffelolja, salt och peppar. Stek svampen för stekyta, därefter in ugnen (175°) i ca 10 min. Klar för servering!