Stekt vaktel med hasselbackspotatis och skysås

Stekt vaktel med hasselbackspotatis och skysås
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Stekt vaktel med hasselbackspotatis och skysås

33 ingredienser

1 h

En helgmiddag bestående av stekt vaktel, hasselbackspotatis och skysås kommer göra dagen extra lyxig.

Ingredienser

portioner

Vaktel

  • 4 vaktel
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • matolja (till stekning)

Skysås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g champinjoner
  • 1 kvist färsk timjan
  • 5 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingfond
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk vatten
  • svartpeppar
  • 0,5 msk sherryvinäger
  • 1 msk smör (till stekning)

Hasselbackspotatis

  • 16 potatisar, skalade
  • 1 l vatten
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 0,75 dl salt

Svamp och sidfläsk

  • 100 g sidfläsk, rökt
  • 150 g karljohansvamp
  • 200 g kantareller
  • 50 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 1 kruka krasse
  • svartpeppar
  • flingsalt

Gör så här

Vaktel

  1. Stek vakteln runt om i en panna med olja tills den fått fin gyllene färg.
  2. Tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös vakteln med smöret och lägg upp på en stekplåt.
  3. Tillaga vakteln i ugn till 56 grader, ta ut och låt vila minst 10 minuter.

Skysås

  1. Skär löken och svampen till såsen. Bryn bitarna i smör tills de är karamelliserade.
  2. Tillsätt timjan och vitt vin och låt såsen reducera tills det återstår ca 1 deciliter.
  3. Tillsätt kycklingfonden och reducera ner till hälften.
  4. Blanda majsstärkelse och vatten, red av såsen och sila.
  5. Smaka av med nymalen svartpeppar och sherryvinäger.

Hasselbackspotatis

  1. Skiva potatisen fint.
  2. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och salt. Slå vätskan över potatisen och låt sjuda i ca 1 timme.
  3. Fritera potatisen på låg värme, ca 150 grader i 20 minuter, eller tills de är krispiga och gyllene.

Svamp och sidfläsk

  1. Stek sidfläsket först tills det fått fin yta.
  2. Tillsätt svampen och smöret, stek tills svampen har en härlig färg.
  3. Tillsätt schalottenlöken och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Toppa rätten med krasse, svartpeppar och flingsalt.