Stekt sparris med örtricotta

Stekt sparris med örtricotta
Foto: Tv4

Stekt sparris med örtricotta

8

14 ingredienser

30 m

Stekt sparris med örtricotta, prosciutto och hasselnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Örtricotta

  • 1 vitlök, hel
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g ricotta
  • 1 kruka basilika, finhackad
  • 1 citron, rivet skal
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Sparris

  • 3 knippen grön sparris
  • 5 msk extra virgin olivolja
  • 4 krm salt

Servering

  • 1 dl hasselnötter, hela och rostade
  • 120 g prosciutto

Gör så här

  1. Örtricotta
    Förvärm ugnen till 200 grader.
  2. Skär av toppen från den hela vitlöken så att alla vitlöksklyftor blir synliga. Placera hela vitlöken i ett ark aluminiumfolie och häll över 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Linda in hela vitlöken i aluminiumfolie och sätt in i den uppvärmda ugnen i ca 20 minuter, eller tills de blir mjuka.
  3. Tryck ut vitlöksklyftorna och lägg hälften av dem i en skål. Spara resten till sparrisen.
  4. Mosa vitlöksklyftorna i skålen och tillsätt ricotta, basilika och citronskal. Använd en stavmixer för att binda ihop krämen och tillsätt lite olivolja i taget. När det är en jämn kräm så tillsätt salt och peppar. Ställ sedan i kylen fram till servering.
  5. Sparris
    Skär av den grövre nedre delen av sparrisen.
  6. Tillaga sparrisarna på medelvärme i ca 7 minuter. Pensla med olivolja under tillagningen och strö över salt när de är klara.
  7. Servering
    Rosta hasselnötterna på svag värme tills de får lite färg. Ta av från plattan och låt svalna. Hacka sedan hasselnötterna i mindre bitar.
  8. Servera sparrisen tillsammans med någon skiva prosciutto och en ordentlig mängd örtricotta. Garnera med rostade hasselnötter.