Stekt sparris med örtricotta

Foto: Tv4
Stekt sparris med örtricotta
14 ingredienser
30 m
Stekt sparris med örtricotta, prosciutto och hasselnötter.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Örtricotta
- 1 vitlök, hel
- 3 msk extra virgin olivolja
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 200 g ricotta
- 1 kruka basilika, finhackad
- 1 citron, rivet skal
- salt (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
Sparris
- 3 knippen grön sparris
- 5 msk extra virgin olivolja
- 4 krm salt
Servering
- 1 dl hasselnötter, hela och rostade
- 120 g prosciutto
Gör så här
Örtricotta
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Skär av toppen från den hela vitlöken så att alla vitlöksklyftor blir synliga. Placera hela vitlöken i ett ark aluminiumfolie och häll över 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Linda in hela vitlöken i aluminiumfolie och sätt in i den uppvärmda ugnen i ca 20 minuter, eller tills de blir mjuka.
- Tryck ut vitlöksklyftorna och lägg hälften av dem i en skål. Spara resten till sparrisen.
- Mosa vitlöksklyftorna i skålen och tillsätt ricotta, basilika och citronskal. Använd en stavmixer för att binda ihop krämen och tillsätt lite olivolja i taget. När det är en jämn kräm så tillsätt salt och peppar. Ställ sedan i kylen fram till servering.
Sparris
- Skär av den grövre nedre delen av sparrisen.
- Tillaga sparrisarna på medelvärme i ca 7 minuter. Pensla med olivolja under tillagningen och strö över salt när de är klara.
Servering
- Rosta hasselnötterna på svag värme tills de får lite färg. Ta av från plattan och låt svalna. Hacka sedan hasselnötterna i mindre bitar.
- Servera sparrisen tillsammans med någon skiva prosciutto och en ordentlig mängd örtricotta. Garnera med rostade hasselnötter.