Stekt sparris med örtricotta, prosciutto och hasselnötter.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Skär av toppen från den hela vitlöken så att alla vitlöksklyftor blir synliga. Placera hela vitlöken i ett ark aluminiumfolie och häll över 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Linda in hela vitlöken i aluminiumfolie och sätt in i den uppvärmda ugnen i ca 20 minuter, eller tills de blir mjuka.
Tryck ut vitlöksklyftorna och lägg hälften av dem i en skål. Spara resten till sparrisen.
Mosa vitlöksklyftorna i skålen och tillsätt ricotta, basilika och citronskal. Använd en stavmixer för att binda ihop krämen och tillsätt lite olivolja i taget. När det är en jämn kräm så tillsätt salt och peppar. Ställ sedan i kylen fram till servering.
Sparris
Skär av den grövre nedre delen av sparrisen.
Tillaga sparrisarna på medelvärme i ca 7 minuter. Pensla med olivolja under tillagningen och strö över salt när de är klara.
Servering
Rosta hasselnötterna på svag värme tills de får lite färg. Ta av från plattan och låt svalna. Hacka sedan hasselnötterna i mindre bitar.
Servera sparrisen tillsammans med någon skiva prosciutto och en ordentlig mängd örtricotta. Garnera med rostade hasselnötter.