Stekt sej med romsås och dillgurka

POPULÄRT
Stekt sej med romsås och dillgurka
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Stekt sej med romsås och dillgurka

12

6 steg att laga

15 ingredienser

40 min

Tareq Taylors recept på rågmjölspanerad och perfekt stekt sej. Till det bjuder han en kall romsås och en hyvlad gurksallad med dill och krasse. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g sejfilé, utan skinn
  • 2 dl rågmjöl
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron
  • 2 msk stenbitsrom
  • 3 dl crème fraîche
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 knippe dill
  • 1 ask krasse
  • 1 gurka
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port kokt potatis

Gör så här

  1. Stekt sej
    Skär sejfilén i portionsbitar. Lägg på en tallrik eller skärbräda. salta och peppra fisken. Riv lite citronskal över fisken och pressa över några droppar citronsaft. Gnid in fisken ordentligt och låt ligga och ta smak några minuter.
  2. Vänd i rågmjölet. Stek fisken på medelhög värme i smör och olivolja ca 3 minuter på varje sida. Ta upp fisken, lägg på ett papper och låt vila ett par minuter före servering.
  3. Romsås
    Rör ihop crème fraiche med stenbitsrom, gräslök, dijonsenap, citronsaft, salt och peppar.
  4. Dillgurka
    Tvätta och hyvla gurkan tunt på längden med en mandolin eller en osthyvel.
  5. Plocka dill och smörgåskrasse och blanda med gurkan och lite pressad citron.
  6. Servera nystekt sej med romsås, dillgurka och kokt potatis.