Stekt rödknot med kikärtskräm

Ludwig Tjörnemo profilbild

Stekt rödknot med kikärtskräm

37 ingredienser

1 h

Stekt rödknot med kräm på svensk kikärta och smörad buljong är en lyxig rätt full av smak.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 400 g rödknotsfilé (eller annan valfri vit fisk)
  • 3 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar timjan

Kikärtskräm

  • 2 dl kikärtor, kokta
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 citron, zest och saft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • ev vatten (för lösare konsistensen)
  • salt
  • svartpeppar

Topping till kikärtskrämen

  • 8 kronärtskockor, inkokta
  • 1 dl kikärtor, blötlagda och kokat (går bra med färdigkokta)
  • 8 tomater (små)
  • 2 msk smör
  • 4 msk lagrad ost
  • olja
  • 3 msk gräslök
  • blandade örter (smörgåskrasse eller valfri favorit)

Sås

  • 1 dl lag (från kronärtskocka)
  • 1 dl grädde
  • 300 g osaltat smör, rumstempererat
  • salt
  • svartpeppar
  • citron

Kronärtskocka

  • 8 kronärtskockor
  • salt
  • champagnevinäger
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl olivolja
  • 1 dl citronsaft
  • 3 lagerblad
  • 5 g timjan
  • 10 svartpepparkorn

Gör så här

Fisk

  1. Stek fisken med skinsidan nedåt i stekpanna med smör, vitlök och timjan.
  2. Stek tills skinnet har fått fin färg och vänd sedan fisken snabbt.
  3. Stek tills fisken har en kärntemperatur på 40 grader.

Kikärtskräm

  1. Mixa kikärtorna tillsammans med resterande ingredienser.
  2. Smaka upp med salt, peppar och citronsaft tills det blir en bra balans.

Topping till kikärtskrämen

  1. Skär grönsakerna i mindre bitar.
  2. Stek sedan bitarna med smör samt salta och peppra.
  3. Lägg grönsakerna på kikärtskrämen och toppa med riven ost, olja och örter.

Sås

  1. Koka upp lagen med grädde och låt reducera en tredjedel.
  2. Mixa sedan försiktigt i smöret och smaka upp med salt, peppar och citronsaft.

Kronärtskocka

  1. Skala och koka kronärtskockorna i saltat vatten med vinäger tills de är mjuka.
  2. Fräs övriga grönsaker och häll på resterande vätska.
  3. När kronärtskockorna är mjuka så lägg ner dem i lagen och låt dem svalna där i.

Servering

  1. Servera fisken med kikärtskrämen och såsen.