Stekt röding med hollandaisesås och fänkål- och äppelsallad

Stekt röding med hollandaisesås och fänkål- och äppelsallad
Foto: TV4
Lin Mellgard
Lin Mellgard

Stekt röding med hollandaisesås och fänkål- och äppelsallad

Av: Lin Mellgard

Från: Efter stängning

13 ingredienser

45 min

Ingredienser

portioner

Röding

  • 2 rödingfiléer, med skinn
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • ca 4 potatisar

Fänkålssallad

  • 0,5 fänkål
  • 0,5 äpple
  • 2 tsk citronsaft

Hollandaisesås

  • ca 100 g osaltat smör
  • 2 äggulor
  • 1,5 tsk citronsaft
  • 2 tsk vatten
  • salt

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Hyvla fänkål och äpple tunt på mandolin. Eller skär i tunna skivor med kniv.
  3. Lägg dem i en skål och pressa citronjuice över och ställ svalt.
  4. Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull.
  5. På låg värme, vispa äggulorna kraftigt med vatten, citron och salt tills du får en trögflytande blandning (nästan som sockerkakssmet)
  6. Ta från värmen och häll i smörer i en tunn stråle under vispning. Undvik att hälla i bottensatsen från smöret, det kan ge en bismak. Låt såsen vila under lock under tiden som du steker rödingfiléerna (var försiktig att den inte värms upp hastigt då den lätt spricker).
  7. Salta rödingen på skinnsidan och stek med skinnet ner på medelvärme i olja. Efter ca 3-4 minuter, lägg i en klick smör (ungefär 1 msk) och fortsätt steka på medelvärme.
  8. Ta av fisken från plattan när den fortfarande är lite rosa högst upp, salta ev lite till.
  9. Häll upp såsen på en tallrik. Lägg på fisken med skinnsidan upp. Pressa potatisen och lägg upp den tillsammans med salladen.