Stekt piggvar med blancherad kål och grapefruktsås

NYHET
koket.se
Stekt piggvar med blancherad kål och grapefruktsås ny
Foto: TV4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Stekt piggvar med blancherad kål och grapefruktsås

20 ingredienser

30 min

Ludwig Tjörnemo gästar Nyhetsmorgon och bjuder på stekt piggvar med blancherad kål och grapefruktsås. En perfekt rätt att servera i helgen!

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Piggvar

  • 120 g piggvar
  • 3 msk smör
  • färsk timjan
  • vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • bergamott

Tillbehör

  • 1 spetskål
  • 1 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 100 g spritärtor
  • citrusfrukter, filéer
  • 4 msk gräslök
  • salt
  • svartpeppar

Smörsås

  • 1-2 dl grapefrukt, zest och juice (eller valfri citrus)
  • 300 g smör, skuret i kuber
  • 1 tsk majsstärkelse
  • vinäger (om citrusen är för ”söt”)
  • salt

Gör så här

Piggvar

  1. Stek piggvaren först i olja och salt med skinnsidan neråt tills den har fått fin färg.
  2. Vänd sedan fisken och tillsätt smör och ös med smöret i panna.
  3. Se till att fisken kommer upp i en kärntemperatur på 42 grader.

Tillbehör

  1. Skär kålen i mindre bitar.
  2. Värm upp kålen i en kastrull med vatten och smör.
  3. Tillsätt ärtor samt salt och peppar när kålen börjar bli mjuk.
  4. Avsluta att toppa kålen med citrusfiléer och gräslök.

Smörsås

  1. Riv zesten och pressa ner juicen från grapefrukten i en kastrull. Reducera juicen tills ca hälften återstår.
  2. Tillsätt majsstärkelse, sänk värmen till medel och vispa ner lite smör i taget.
  3. Smaksätt såsen med salt och eventuellt vinäger.
  4. Avsluta med att mixa såsen med en stavmixer och tillsätt eventuellt lite mer grapefruktjuice till önskad konsistens.