Stekt panerad makrill med puré

Foto: Tv4
Stekt panerad makrill med puré
22 ingredienser
1 h 30 m
Stekt panerad makrill med potatis- och palsternackspuré, stuvad spenat och rårörda lingon kan bli en riktigt lyckad helgmiddag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Rårörda lingon
- 250 g frysta lingon (eller tinade)
- 1,5 dl strösocker
Potatis- och palsternackspuré
- 700 g mjölig potatis (7 medelstora)
- 300 g palsternacka (3 medelstora)
- 0,5 dl salt
- 50 g smör
- ca 1,5 dl mjölk
- 1 tsk vitpeppar
Stekt makrill
- 1 msk salt
- 4 makrillfiléer, urbenade (stora)
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 3 dl pankoströbröd
- 3 tsk smör (och/eller rapsolja)
Stuvad spenat
- 450 g spenat, hackad (upptinad i kyl under natten)
- 75 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
Servering
- 1 knippe persilja
- 1 citron
Gör så här
Rårörda lingon
- Förbered lingonen dagen innan eller på morgonen genom att hälla dem i en skål och strö över socker. Rör om då och då tills sockret lösts upp och bären tinat (5–6 timmar).
Potatis- och palsternackspuré
- Skala och hacka potatis och palsternacka.
- Koka dem i väl saltat vatten i ca 20 minuter.
- Låt ånga av och pressa potatis och palsternacka i samma kastrull medan du tillsätter smör och hälften av mjölken. Vispa och tillsätt mjölk efter behov. Smaksätt med salt och peppar.
Stekt makrill
- Salta filéerna.
- Förbered varsin tallrik för vetemjöl, vispat ägg och panko.
- Smält smöret i en stekpanna på låg värme. Vänd filéerna i mjöl, ägg och slutligen panko innan du lägger dem i pannan. Stek försiktigt på låg värme i ca 5–6 minuter på varje sida.
Stuvad spenat
- Tina spenaten.
- Smält smör i en kastrull på medelvärme, vispa ner mjöl och späd ut med mjölk. Värm under omrörning tills det tjocknar.
- Krama ur vätskan från spenaten och rör ner. Smaka av med salt och peppar och låt koka några minuter.
Servering
- Garnera gärna med persilja och citron.