Stekt panerad makrill med puré

Stekt panerad makrill med puré
Foto: Tv4

Stekt panerad makrill med puré

Av: Tommy - Orust/Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Stekt panerad makrill med potatis- och palsternackspuré, stuvad spenat och rårörda lingon kan bli en riktigt lyckad helgmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rårörda lingon

  • 250 g frysta lingon (eller tinade)
  • 1,5 dl strösocker

Potatis- och palsternackspuré

  • 700 g mjölig potatis (7 medelstora)
  • 300 g palsternacka (3 medelstora)
  • 0,5 dl salt
  • 50 g smör
  • ca 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vitpeppar

Stekt makrill

  • 1 msk salt
  • 4 makrillfiléer, urbenade (stora)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl pankoströbröd
  • 3 tsk smör (och/eller rapsolja)

Stuvad spenat

  • 450 g spenat, hackad (upptinad i kyl under natten)
  • 75 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt

Servering

  • 1 knippe persilja
  • 1 citron

Gör så här

Rårörda lingon

  1. Förbered lingonen dagen innan eller på morgonen genom att hälla dem i en skål och strö över socker. Rör om då och då tills sockret lösts upp och bären tinat (5–6 timmar).

Potatis- och palsternackspuré

  1. Skala och hacka potatis och palsternacka.
  2. Koka dem i väl saltat vatten i ca 20 minuter.
  3. Låt ånga av och pressa potatis och palsternacka i samma kastrull medan du tillsätter smör och hälften av mjölken. Vispa och tillsätt mjölk efter behov. Smaksätt med salt och peppar.

Stekt makrill

  1. Salta filéerna.
  2. Förbered varsin tallrik för vetemjöl, vispat ägg och panko.
  3. Smält smöret i en stekpanna på låg värme. Vänd filéerna i mjöl, ägg och slutligen panko innan du lägger dem i pannan. Stek försiktigt på låg värme i ca 5–6 minuter på varje sida.

Stuvad spenat

  1. Tina spenaten.
  2. Smält smör i en kastrull på medelvärme, vispa ner mjöl och späd ut med mjölk. Värm under omrörning tills det tjocknar.
  3. Krama ur vätskan från spenaten och rör ner. Smaka av med salt och peppar och låt koka några minuter.

Servering

  1. Garnera gärna med persilja och citron.