Stekt makrill med ansjoviskräm
Stekt makrill med ansjoviskräm
30 ingredienser
1 h
Vad sägs om stekt makrill med ansjoviskräm, vit sparris och vitvinssås smaksatt med nässlor? Det kan bli en riktigt härlig förrät att inleda våren med!
Ingredienser
Stekt makrill
- 3 makrillar
- 1 msk olja
- 0,5 citron
- 1 msk smör
- salt
Ansjoviskräm
- 1 burk ansjovis, grovt hackad [ca 150 g]
- 1 ägg
- 2 msk vitvinsvinäger
- ca 3 dl olja
- salt
- svartpeppar
Vitvinssås med nässlor
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 4 kvistar färsk timjan
- 2 msk olja (till stekning)
- 2 dl vitt vin, torrt
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl fiskfond (ej koncentrerad)
- 5 dl grädde
- 50 g nässlor
- 4 msk smör
- salt
Ragu
- 6 msk spritärtor
- 3 vita sparrisar, kokt eller bakad
- 3 msk gräslök, hackad
- 3 msk ramslöksolja (eller kallpressad rapsolja)
- 3 msk sötmandel, hackad
- 12 kvistar ärtskott
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Stekt makrill
- Filéa makrillen och skär bort benen. Skär (eller dra) sedan bort skinnet. Salta makrillen lite och låt stå i ca 10 minuter.
- Vid servering steker du makrillen på hög värme i olja tillsammans med citronen.
- När fisken börja få färg klickar du i smöret och steker fisken tills den blir ljummen på toppen, vänd inte på den.
- Pressa över citronen och servera direkt.
Ansjoviskräm
- Mät upp ansjovis, ägg och vitvinsvinäger i ett litermått (eller dylikt).
- Mixa med en stavmixer tills det nästa är slätt.
- Montera ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Blir krämen väldig tjock så tillsätt någon matsked vatten. Blev den för tunn så tillsätt lite mer olja till önskad konsistens.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
- Klicka ut krämen bredvid fisken vid servering.
Vitvinssås med nässlor
- Fräs lök och vitlök tillsammans med timjan i oljan utan att det tar färg.
- Tillsätt vitt vin samt vinäger och låt koka ihop några minuter.
- Häll på fiskfond samt grädde och låt koka ihop till hälften. Smaka av med salt.
- Lägg i nässlorna och låt koka i 30 sekunder.
- Mixa med en stavmixer och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.
- Vispa (eller mixa) i smöret och servera direkt.
Ragu
- Blanchera ärtorna snabbt i saltat vatten (använd mycket salt).
- Skär sparrisen i mindre bitar.
- Blanda ärtor, gräslök, sparris och ramslöksolja (eller kallpressad rapsolja). Smaka upp med salt och peppar.
- Vid servering häller du ragun bredvid fisken och toppar med mandel och ärtskott.