Vad sägs om stekt makrill med ansjoviskräm, vit sparris och vitvinssås smaksatt med nässlor? Det kan bli en riktigt härlig förrät att inleda våren med!
Filéa makrillen och skär bort benen. Skär (eller dra) sedan bort skinnet. Salta makrillen lite och låt stå i ca 10 minuter.
Vid servering steker du makrillen på hög värme i olja tillsammans med citronen.
När fisken börja få färg klickar du i smöret och steker fisken tills den blir ljummen på toppen, vänd inte på den.
Pressa över citronen och servera direkt.
Ansjoviskräm
Mät upp ansjovis, ägg och vitvinsvinäger i ett litermått (eller dylikt).
Mixa med en stavmixer tills det nästa är slätt.
Montera ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Blir krämen väldig tjock så tillsätt någon matsked vatten. Blev den för tunn så tillsätt lite mer olja till önskad konsistens.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger.
Klicka ut krämen bredvid fisken vid servering.
Vitvinssås med nässlor
Fräs lök och vitlök tillsammans med timjan i oljan utan att det tar färg.
Tillsätt vitt vin samt vinäger och låt koka ihop några minuter.
Häll på fiskfond samt grädde och låt koka ihop till hälften. Smaka av med salt.
Lägg i nässlorna och låt koka i 30 sekunder.
Mixa med en stavmixer och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.
Vispa (eller mixa) i smöret och servera direkt.
Ragu
Blanchera ärtorna snabbt i saltat vatten (använd mycket salt).
Skär sparrisen i mindre bitar.
Blanda ärtor, gräslök, sparris och ramslöksolja (eller kallpressad rapsolja). Smaka upp med salt och peppar.
Vid servering häller du ragun bredvid fisken och toppar med mandel och ärtskott.