Stekt lax med tapenade och patate sabbiose
Stekt lax med tapenade och patate sabbiose
21 ingredienser
45 min
Härlig bjudmiddag med stekt lax, hemgjord röra på svarta oliver och patate sabbiose. Det senare är en italiensk variant på potatis i ugn som får en härligt frasig yta av parmesan och ströbröd.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
Patate sabbiose
- 900 g fast potatis
- 3 msk olivolja
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 1,5 dl ströbröd
- 1,5 dl parmesanost
- 1 tsk torkad timjan
Tapenade
- 3 dl svarta oliver utan kärnor
- 3 sardeller
- 1 msk kapris
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl olivolja
- 0,25 kruka basilika
- 0,5 citron, zest och saft
Stekt lax
- 4 skivor laxfilé (à 140 g)
- 0,5 citron, saft
- olivolja, till stekning
- salt
- svartpeppar
Till servering
- 4 tomater, i munsstora bitar
- 0,75 kruka basilika
- olivolja, att ringla över
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Tärna potatis och vänd i olivolja och vitlök.
- Blanda ströbröd, parmesan, timjan samt lite salt och peppar. Lägg potatisen i en ugnsform och strö blandningen över.
- Låt gå i ugn i 30-35 minuter tills allt är gyllene och frasigt.
- Lägg alla ingredienser till tapenaden i en mixer och kör till en grynig massa. Ställ åt sidan.
- Stek laxen i lite olivolja i en stor stekpanna. Salta och peppra. Pressa över citron och lägg tapenade på laxen.
- Servera den goda laxen med den frasiga potatisen samt tomat och basilika. Ringla lite olivolja över tomaterna, salta och peppra och njut!