Stekt lax med tapenade och patate sabbiose

koket.se
Stekt lax med tapenade och patate sabbiose
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Stekt lax med tapenade och patate sabbiose

21 ingredienser

45 min

Härlig bjudmiddag med stekt lax, hemgjord röra på svarta oliver och patate sabbiose. Det senare är en italiensk variant på potatis i ugn som får en härligt frasig yta av parmesan och ströbröd.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Patate sabbiose

  • 900 g fast potatis
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl parmesanost
  • 1 tsk torkad timjan

Tapenade

  • 3 dl svarta oliver utan kärnor
  • 3 sardeller
  • 1 msk kapris
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 0,25 kruka basilika
  • 0,5 citron, zest och saft

Stekt lax

  • 4 skivor laxfilé (à 140 g)
  • 0,5 citron, saft
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 tomater, i munsstora bitar
  • 0,75 kruka basilika
  • olivolja, att ringla över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tärna potatis och vänd i olivolja och vitlök.
  2. Blanda ströbröd, parmesan, timjan samt lite salt och peppar. Lägg potatisen i en ugnsform och strö blandningen över.
  3. Låt gå i ugn i 30-35 minuter tills allt är gyllene och frasigt.
  4. Lägg alla ingredienser till tapenaden i en mixer och kör till en grynig massa. Ställ åt sidan.
  5. Stek laxen i lite olivolja i en stor stekpanna. Salta och peppra. Pressa över citron och lägg tapenade på laxen.
  6. Servera den goda laxen med den frasiga potatisen samt tomat och basilika. Ringla lite olivolja över tomaterna, salta och peppra och njut!