Stekt lax med dillslungad potatis och brynt smörhollandaise
Stekt lax med dillslungad potatis och brynt smörhollandaise
18 ingredienser
30 min
En riktigt lyxig vardagsmiddag som också funkar perfekt till helgen. Laxen är tillagad till perfektion och såsen är så krämig och ljuvligt god.
Ingredienser
- 4 bitar laxfilé [600 g]
- salt
- rapsolja, att steka i
- 200 g sparrisbroccoli
- smör, att råsteka i
Smör- och dillslungad potatis
- 800 g fast potatis (små)
- 30 g smör
- 1 msk dill, finskuren
- flingsalt
Brynt smör hollandaise
- 250 g smör
- 2 äggulor
- 0,5 citron (skal)
- 1,5 msk citron (saft)
- 1 msk vatten
- salt
- 1 krm cayennepeppar
- nymalen svartpeppar (ev)
Garnering
- dillkvist
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Bryn smöret till såsen tills det blir gyllene och doftar nötigt. Ta kastrullen från värmen och låt smöret svalna något.
- Vispa ihop äggulor, citronskal, pressad citron och vatten i en kastrull. Värm under omrörning på medelhög värme tills det når 65 grader; det ska precis bara gå ihop till en kräm.
- Tillsätt det brynta smöret i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt, cayennepeppar och eventuellt svartpeppar.
- Salta fisken och stek i rapsolja på medelhög värme runt om tills den får fin färg. Stek till en innertemperatur på 50 grader.
- Råstek sparrisbroccolin hastigt i smör i ca 2 minuter. Salta.
- Slunga den kokta potatisen i smör, dill och flingsalt.
Servering
- Servera den perfekt stekta laxen med brynt smör hollandaise, potatis och sparrisbroccolin. Garnera med dillkvistar.