Stekt lax med dillmos, brynt smör och krispiga krutonger

koket.se
Stekt lax med dillmos, brynt smör och krispiga krutonger
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Stekt lax med dillmos, brynt smör och krispiga krutonger

17 ingredienser

40 min

Enkel vardagslyx à la Catarina König med stekt lax serverad med dillpotatismos, dilliga brödkrutonger på överblivet bröd och brynt smör.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • olja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar, nymalen svartpeppar

Brynt smör

  • 100 g smör, att bryna

Krutonger

  • 0,5 baguette
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 1-2 tsk torkad dill
  • flingsalt

Potatismos med dill och citron

  • 800 g mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,5-1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 dl färsk dill, finhackad

Garnering

  • dill
  • citron, i klyftor

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Smält smöret i mjölk och grädde i en kastrull så att allt blir ljummet.
  3. Skär eller riv ned brödet till krutonger. Stek dem i en stekpanna med smör, riven vitlök och torkad dill tills gyllene. Strö över flingsalt.
  4. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek laxen med skinnsidan ned på medelhög värme till en innertemperatur på 50 grader. Vänd och ge ovansidan lite yta.
  5. Pressa potatisen genom en potatispress och rör ihop med den ljumna smör- och gräddmjölken. Smaka av med finrivet citronskal, finhackad dill, salt och nymalen svartpeppar.
  6. Bryn smöret i en kastrull under vispning tills det är gyllene och doftar nötigt.
  7. Servera laxen med moset. Ringla över brynt smör och toppa med de krispiga krutongerna och en dillvippa.