Stekt kyckling med saffransris

20 röster
2 h
4

Enkel kycklingrätt med tomat som serveras med ett omsorgsfullt lagat och vackert saffransris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g basmatiris
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 g saffran
  • 100 g russin
  • 50 g berberisbär
  • 800 g kycklingfilé
  • gurkmeja
  • 1,5 förp körsbärstomater (italienska konserverade)
  • 2 gula lökar
  • 1 citron
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning

Gör så här

  1. Skölj riset noggrant och häll det sedan i en skål med ljummet vatten och låt stå 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt salt. Häll i riset och koka livligt ca 10 minuter. Rör om då och då. Använd durkslag för att hälla av vattnet från riset. Ställ tillbaka den tomma kastrullen på plattan, låt smöret smälta i och tillsätt rapsolja. Sänk värmen till medel. Häll mjukt tillbaka det avrunna riset i kastrullen. Täck locket med en kökshandduk, lägg på och låt stå på låg värme 1 timme. Lägg det stötta saffranet i ett glas med ca 0,5 dl kokt vatten, täck med folie. Låt stå ca 45 minuter. Lägg russin och berberis i kallt vatten. Låt stå 1 timme. Skölj kycklingfiléerna noggrant, låt torka. Gnid in dem med salt, peppar och gurkmeja. Stek dem på medelhög värme tills de får vacker, gyllene färg runtom.
  2. Tillsätt löken som delats i större skivor. Sänk värmen. Låt steka under lock ca 20 minuter.
  3. Tillsätt körsbärstomaterna, salta och peppra. Tillsätt 2 tsk av saffransvattnet. Pressa 1 citron och tillsätt.
  4. Stek de avrunna bären i lite olivolja på svag värme i 2-3 minuter.
  5. Häll upp riset på ett vackert fat, spara ca 3 msk ris som blandas med saffransvattnet som är kvar. Sprid det gula saffransriset över det vita. Häll bären över.
22 oktober 2018

Laddar fler recept