Smörstekt kycklinglårfilé med rosmarinsdoftande klyftpotatis och getostkräm med fikon. Försvinnande gott!
Visa mer
35 m
4
4 portioner
Du behöver
Klyftpotatis
600 g fast potatis
6 klyftor vitlök
2 rosmarinkvistar
olivolja
salt
Stekt kyckling
600 g kycklinglårfilé
2 msk olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 kvistar rosmarin
Getostkräm
100 g getost utan kanter, tex Chèvre
2 dl crème fraiche
1 msk kokossirap eller flytande honung
1 dl torkade fikon
1 krm salt
Servering
persilja
rostade pumpafrön
Gör så här
Klyfta alla potatisar i fyra klyftor och lägg på en plåt. Krossa vitlöksklyftorna och lägg på plåten tillsammans med riven rosmarin. Ringla över olivolja, blanda runt och baka på 225 grader i 30 minuter.
Torka av kycklinglårfiléerna och salta och peppra dem lätt. Hetta upp olivolja och smör i en panna och stek kycklingen tillsammans med rosmarin på medelvärme tills ena sidan fått fin färg. Fyll inte pannan mer än till 2/3 med kyckling, stek hellre i omgångar .
Under tiden kycklingen steker mosar du getosten med lite av crème fraichen, fyll på crème fraiche efterhand till önskad konsistens. Rör i honungen, salt och svartpeppar. Finhacka fikon och vänd ner i såsen.
Servera kycklingen med sås och klyftpotatis som saltas när den kommer ur ugnen. Toppa med persilja och rostade pumpafrön.