Stekt kyckling med brynt smör

NYHET
Stekt kyckling med brynt smör
Foto: TV4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Stekt kyckling med brynt smör

11 ingredienser

1 h

"För mig så sitter smaken av stekt kyckling i skinnet, det är väldigt viktigt att få det stekt frasigt under en lång tid. Ett smör med brynta smaker och mycket umami är en sommarfavorit som är bra mycket enklare att göra än en sås, och passar bra till kyckling, grillat eller varför inte en schnitzel." /Viktor Westerlind

Viktors vintips:
Monterustico Dogliani 2022, Nr 20076

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklinglår, urbenade med skinn (säljs ibland som steak)
  • 1 msk rapsolja (neutral)
  • 4 kvistar rosmarin
  • salt

Brynt smör

  • 150 g smör
  • 2 msk kapris
  • 5 klyftor vitlök, skivade
  • 1 msk soja
  • citronsaft

Servering

  • grönsaker, kokta
  • färskpotatis

Gör så här

Kyckling

  1. Krydda kycklingen med salt på båda sidor.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och ringla i oljan.
  3. Stek kycklingen med skinnsidan neråt på låg till medellåg värme.
  4. Vrid på kycklingen några gånger under stekningen så att den blir jämnt stekt. Skinnet måste bli väldigt frasigt. Det kommer att ta minst 15–20 minuter.
  5. Avsluta med att steka kycklingen på köttsidan i någon minut.
  6. Baka sedan kycklingen i ugnen med skinnsidan uppåt med några kvistar rosmarin och några matskedar vatten i ca 15 minuter på 175 grader, varmluft.
  7. Ta gärna vara på skyn som bildats från kycklingen och vänd ner den i grönsakerna som du serverar till.
  8. Avsluta med att steka kycklingskinnet riktigt frasigt en sista gång precis innan du serverar. Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Jag föredrar att låta kycklinglåren steka ännu längre så upplevs de mörare, nästan precis så att de faller ihop när du rör på dem.
  9. Krydda med flingsalt och nymalen peppar.

Brynt smör

  1. Bryn hälften av smöret under vispning tills det är gyllenbrunt och nötigt.
  2. Avsluta med att tillsätta kapris, vitlök samt soja och låt allt bryna någon minut till.
  3. Låt svalna tills det är rumstempererat.
  4. Låt undertiden även resterande smör bli rumstempererat.
  5. Mixa sedan ner det brynta smöret i det mjuka smöret.
  6. Smaka av med citronsaft.

Servering

  1. Servera gärna kycklingen med lättkokta grönsaker som är i säsong och färskpotatis.

Vintips: Dolcetto, Piemonte, Italien
Det lite ”enklare” vardagsvinet från Piemonte. Ett lättare rödvin med typiska körsbärstoner, en frisk syra men framförallt lite mindre strävhet och fyllighet än andra viner från Piemonte. Ett lite lättare allroundvin för sommaren, kycklingrätten har en kraftig smak med umami och stekyta, och smöret, så det behövs en syra som balanserar upp det. Funkar även klockrent till pasta eller pizza hela sommaren.