Stekt kalvlever med kapris, bacon och glaserade Santana-äpplen

Fredrik Eriksson ny

Stekt kalvlever med kapris, bacon och glaserade Santana-äpplen

12 ingredienser

Kalvlever är en prisvärd råvara som passar utmärkt att servera stekt tillsammans med bacon, kapris och ljumna, sötsyrliga äpplen. 

Tips! Många äppelallergiker tål Santana eftersom sorten är utvecklad för att skalet ska innehålla en lägre halt av det protein som utlöser allergi.

Ingredienser

  • 500 g kalvlever (skuren i 0,5 cm tjocka skivor)
  • 2 förp bacon
  • 1 dl kapris
  • 100 g smör
  • 2 äpple, syrliga (gärna av sorten Santana)
  • 1 msk honung
  • 0,5 citron
  • 1 kanelstång
  • salt
  • vitpeppar
  • persilja, finhackad
  • ev rödvinssky

Gör så här

  1. Stek baconet krispigt och lägg det på lite hushållspapper. Spara baconfettet till att värma kaprisen i.
  2. Skär äpplena i klyftor, behåll skalet på. Stek klyftorna i smör på medelvärme. Tillsätt honung, rivet citronskal, lite riven kanelstång efter smak. Låt glasera tills äpplena är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar.
  3. Mjöla ev levern. Stek den på medelvärme ca 2 minuter på varje sida så att den får en lätt rosa kärna. Krydda med salt och vitpeppar.
  4. Ta upp levern. Värm kaprisen i baconfettet.
  5. Servera levern med bacon, äpple, kapris och ev rödvinssås. Garnera med persilja.