Stekt fläsk med potatis, äpple och spetskålskaka samt lingon

POPULÄRT
koket.se
Stekt fläsk med potatis, äpple och spetskålskaka samt lingon
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Stekt fläsk med potatis, äpple och spetskålskaka samt lingon

11 ingredienser

50 min

Skivad och stekt potatis blandas med äpple, lök, ägg och spetskål och bakas därefter i ugnen till en potatiskaka. Av den skär man en fin bit och serverar med stekt rimmat fläsk och lingon. En höstig och läcker middag .

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 400 g rimmat fläsk, skivat stekfläsk
  • 300 g fast potatis, fast, skalad och tunt skivad
  • 150 g spetskål, strimlad
  • 2 bananschalottenlökar, tunt skivad
  • 150 g svenskt äpple, grovt skuren
  • 3 ägg
  • 1 citron, skalet, rivet
  • rapsolja
  • salt

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Rör försiktigt ihop lingon och socker i en skål. Plasta skålen och låt stå i rumstemperatur några timmar. Rör om då och då så att sockret löser upp sig.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och skiva bananschalottenlök tunt. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  4. Stek kål, lök och äpple i rapsolja på låg värme, häll upp i stor bunke.
  5. Stek potatisen i rapsolja några minuter och häll ner i bunken med de övriga ingredienserna. Knäck äggen i bunken och vänd runt, salta och tillsätt citronskal.
  6. Klä en stekpanna med smörpapper och häll i blandningen. Grädda i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna.
  7. Stek fläsket knaprigt i rapsolja i stekpanna.
  8. Lyft upp potatiskakan på skärbräda och skär i tårtbitar. Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.

Glöm inte att källsortera ditt matavfall till återvinning och njut av din goda potatiskaka med fläsk och lingon!