Stefans snabba senap, griljerade skinka och kryddiga rödkål

koket.se
Stefans snabba senap, griljerade skinka och kryddiga rödkål
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Stefans snabba senap, griljerade skinka och kryddiga rödkål

28 ingredienser

En god senap, en perfekt griljerad skinka och en smakrik rödkål är givna inslag på julbordet. Här är kocken Stefan Ekengrens bästa recept på favoriterna.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

Senap

  • 65 g senapsfrö, gula och bruna
  • 1 dl vatten, kokande
  • 2 msk senapspulver
  • 0,5-0,75 dl honung (anpassa efter hur söt senap du önskar)
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk salt
  • 1 dl rapsolja

Griljerad skinka

  • 1 julskinka, kokt
  • 1 dl söt senap
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl ströbröd

Kryddig rödkål

  • 0,5 rödkål
  • 6 gula lökar
  • 3 svenska äpplen
  • 100 g smör, att fräsa i
  • 7,5 dl rött vin
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl strösocker
  • 60 g rökt sidfläsk
  • 2 kanelstänger
  • 8 enbär
  • 6 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vinbärsgelé
  • majsstärkelse
  • 50 g smör
  • salt

Gör så här

Senap

  1. Häll senapsfröna i en mixer. Mixa några sekunder så att kornen krossas lätt (vill man ha en finare senap mixar man längre).
  2. Tillsätt det kokande vattnet och mixa ytterligare några minuter.
  3. Häll upp i en bunke och rör ner senapspulver, honung, vinäger, salt och olja.
  4. Häll upp i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Låt mogna i kylen minst 3-4 dagar upp till 2 månader.

Griljerad skinka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta bort den allra yttersta svålen på skinkan, allt fett ska vara kvar.
  3. Rör ihop senap, äggulor och socker.
  4. Lägg skinkan i en ugnssäker form. Bred ett lager senapsblandning över fettkappan och lite på sidorna utanför fettkappan. Strö över ströbröd.
  5. Griljera i ugn 15-20 minuter tills griljeringen fått fin färg.
  6. Ta ut skinkan och låt den vila en stund innan första skivan intas, gärna dagen före julafton.

Kryddig rödkål

  1. Strimla rödkålen mycket fint, gärna på mandolin. Skala och strimla även löken mycket fint, gärna på mandolin. Skala och riv äpplena grovt.
  2. Fräs rödkål, lök och äpple i smör i en stor kastrull. Tillsätt vin, vinäger och socker. Vänd runt och blanda.
  3. Tillsätt sidfläsk, kanel, enbär, nejlika, lagerblad och vinbärsgelé. Låt småkoka under lock ca 1 timme. Späd med vatten om för mycket vätska har kokat bort, kålen ska puttra i ordentligt med vätska.
  4. Smaka av kålen med salt och eventuellt mer socker. Red ev vätskan med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.
  5. Vänd ner 50 g smör precis före servering.