Fasanhöna som i Florens

Fasanhöna som i Florens
Foto: David Loftus
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Fasanhöna som i Florens

0

13 ingredienser

Fasanen ska fyllas, övertäckas med lardo och bindas upp. Ja, det ligger lite pyssel bakom slutresultatet, men svårt är det inte. Använd helst stektermometer så pippin blir perfekt. /Stefano Catenacci

Receptet kommer från boken Mitt goda Toscana._

Lardo_ finns att köpa i de flesta butiker och är en italiensk specialitet. En bit späck/fett som man oftast skär i tunna skivor.

Ingredienser

portioner4
  • 1 fasanhöna
  • 150 g parmaskinka, i bit
  • 50 g pancetta
  • 1 schalottenlök
  • 4 vilköksklyftor
  • 1 salviakvist
  • 1 rosmarinkvist
  • 10 skivor lardo (di Colonnata)
  • 200 g smör
  • 3 msk olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • salt
  • vitpeppar
  • bindgarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Tärna parmaskinka och pancetta.
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fyll fasanen med parmaskinka, pancetta, lök, vitlök, salvia, rosmarin, salt och peppar.
  5. Linda in fasanen i lardoskivorna, bind ihop med bindgarn.
  6. Lägg fasanen i en ugnsfast form med smör och olja. Stek i ugnen tills innertemperaturen nått 60°.