Mörrumsgryta

Stefan Karlsson

Mörrumsgryta

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 1 citron, fint rivet skal från
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl grädde
  • 1 msk maizenamjöl, utrört i 2 msk vatten
  • 1 knippe dill
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 port kokt ris, potatis eller pasta

Gör så här

  1. Skala och hacka den gula löken fint. Skala och riv moroten på grova sidan på ett rivjärn. Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, citronskal och morotsrasp. Låt det fräsa utan att få färg. Slå på vatten och smula i fiskbuljongtärningen.
  2. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 5 min. Red av såsen till såskonsistens med maizenavattnet. Smaka av med salt och peppar. Tärna laxen i 1 cm stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med finhackad dill i den varma såsen. Låt dra i ca 5 min och servera sedan grytan med nykokt potatis, ris eller pasta.