Lax med sherrysås och potatis

Vårfint med lax och primörer
Foto: Frida Wismar
Sigrid Bárány
Sigrid Bárány

Lax med sherrysås och potatis

13

20 ingredienser

45 min

Lax med sherrysås och potatis är beräknat till fyra personer. Recept från boken Spisvärme.

Läs mer om boken

Spisvärme


Ingredienser

portioner4
  • 600 g laxfilé (eller laxkotletter)
  • salt
  • strösocker
  • smör, till stekning

Sherrysås

  • 1 schalottenlök
  • smör, till stekning
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl hemgjord fiskfond (eller 1 msk fond på flaska + 2 dl vatten)
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 0,5 dl starkvin (t ex sherry, madeira, noilly prat eller martini bianco)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk gräslök, finklippt
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 800 g färskpotatis
  • dillkvist, till kokning
  • 300 g sockerärtor, skivade (eller 2 selleristjälkar)
  • 15 rädisor, i klyftor
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra.
  2. Koka potatisen med dillkvistar i vattnet.
  3. Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme.
  4. Blanda i vin, fiskfond och eventuellt lagerblad och vitpeppar i en kastrull.
  5. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl vätska återstår.
  6. Häll i starkvinet och koka upp.
  7. Vispa ner crème fraiche och koka upp igen.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka sockerärterna i några minuter eller fräs selleri och rädisor i smör om du väljer dessa som tillbehör.
  10. Torka laxen noga, skär den i fyra bitar om den inte redan är uppskuren.
  11. Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten.
  12. Rör ner gräslöken i såsen.
  13. Servera laxen med sås, färskpotatis och sockerärter eller rädisor och selleri.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Kökets kurser
5 konditorsknep - rätt verktyg

5 konditorsknep

Så gör du en perfekt tårta - Teas bästa tips!

Läs mer