Grillad hälleflundra
Grillad hälleflundra
20 ingredienser
1h
Grillad hälleflundra med rödvinssås och stekt svamp. Recept från boken Spisvärme.
Läs mer om boken
Ingredienser
- 600 g hälleflundra
- matolja, till pensling
- salt (efter smak)
Blomkålspuré
- 0,7 blomkål
- 3-4 msk crème fraîche
- salt
- vitpeppar
- ev några droppar tryffelolja
Citronglaserade blomkålsbuketter
- 0,3 blomkål
- 0,5 citron, saften från
- salt (efter smak)
- svamp
- 200 g svamp (t ex skogschampinjoner, shiitake, ostronskivling eller karljohansvamp)
- 2 msk smör
- salt
- malen svartpeppar
Rödvinssås
- 2 klyftor vitlök
- 2 dl rött vin
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skär hälleflundran i fyra bitar, pensla dem med matolja och salta.
- Skär blomkålen till purén i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
- Mixa den slät med stavmixer, elvisp eller i matberedare.
- Blanda med crème fraiche.
- Smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt tryffelolja.
- Gör den citronglaserade blomkålen genom att skära ut små fina buketter av blomkålshuvudet och koka dem precis mjuka i saltat vatten.
- Krydda med citronsaft och salt.
- Kvarta svamparna och stek dem i smör. Salta och peppra.
- Stek hälleflundran på bägge sidor i en grillpanna så att den får fina ränder.
- Efterstek den i ugnen i 10–20 minuter beroende på tjocklek, eller tills kärntemperaturen är 48 grader.
- Gör rödvinssåsen och var noga med att inte koka ner den för mycket, den får inte bli för kraftig i smaken.
- Servera fisken med rödvinssås, svamp och blomkålspuré och garnera med blomkålsbuketterna.
- Krossa vitlöksklyftorna till rödvinssåsen och lägg dem tillsammans med vinet i en kastrull.
- Reducera (koka ner) vinet till hälften.
- Vispa ur stekpannan med det reducerade vinet och smaka av skyn med salt och peppar.
- Häll ner saften som avgetts från köttet i skyn och koka upp skyn en gång till.