Grekisk spenatpaj med filodeg

Grekisk spenatpaj med filodeg
Foto: Miriam Preis

Grekisk spenatpaj med filodeg

9 ingredienser

1 h

"En matig filodegspaj där fetaosten blandas med purjolök och spenat. Du kan använda färsk eller fryst spenat, men eftersom det går åt ganska mycket är det enklare och billigare med fryst.
Pajen är lite lös precis när den tas ur ugnen, men den sätter sig om den får vila en stund. Bryr man sig inte om perfekt snittyta kan den ätas direkt. Finns det flera olika sorters filodeg i butiken, så välj den tunnaste. Det gör pajen lättare och frasigare.
Som huvudrätt räcker den till 4–6 personer, som mezerätt till dubbelt så många." /Sara Berg

Grekisk mat Sara Berg

Boktips!

Hitta fler goda recept i boken "Grekisk mat" av Sara Berg, Natur & Kultur.

Ingredienser

portioner
  • 1 purjolök, finskivad
  • 2 msk olivolja
  • 450 g fryst bladspenat, tinad
  • 8 ark filodeg
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 300 g fetaost, smulad
  • 1 ägg
  • 0,5-1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
  2. Fräs purjolöken i 2 msk olivolja tills den mjuknar.
  3. Tillsätt spenaten och låt fräsa tills vätskan kokat bort helt, omkring 10 minuter. Låt svalna lite.
  4. Pensla en rund form, 24 cm i diameter, eller en mindre gratängform med olivolja och lägg i 1 ark filodeg så det hänger över kanten, det får gärna vara lite skrynkligt i botten. Pensla med olivolja och gör likadant med 3 ark till.
  5. Blanda spenatröran med ost och ägg i en bunke och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i formen och vik över degen som hänger utanför.
  6. Lägg på de sista 3 degarken, ett åt gången och penslade med olivolja. De ska inte hänga över kanten.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 45 minuter.
  8. Låt pajen stå en stund eller servera direkt.