Sparrisbavaroise med sparriskompott

Sparrisbavaroise med sparriskompott
Foto: Tv4
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018
Norbert Lang Kockarnas Kamp 2018

Sparrisbavaroise med sparriskompott

3

11 ingredienser

15 m + tid i kyl

Krämig sparrisbavaroise med sparriskompott kommer bli en omtyckt rätt att servera till helgen.

Ingredienser

portioner4 - 6

Sparriskompott

  • 200 g vit sparris
  • 1 msk solrosolja
  • 0,5 citron, saften
  • 90 g gelésocker
  • 0,5 vaniljstång

Sparrisbavaroise

  • 3 dl sparrisskal, urkramade
  • 3 dl gräddmjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 4 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Sparriskompott
    Skala sparrisen och skär den i 1-2 cm långa bitar. Fräs bitarna i oljan utan att de tar färg.
  2. Tillsätt citronsaften, socker och fröna ur den delade vaniljstången. Låt koka lätt under omrörning ca 10 minuter.
  3. Sparrisbavaroise
    Koka upp sparrisskal och gräddmjölk. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och koka med både fröna och stången.
  4. Blötlägg gelatinet i kallt vatten, ca 5 minuter. Krama ur gelatinet och tillsätt det till uppkoket, sila av.
  5. Vispa gulorna med sockret till en jämt smet och blanda med den gräddmjölken.
  6. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar, sila om det behövs.
  7. Låt svalna i kallt vattenbad under omrörning.
  8. När krämen börja stelna så tillsätt den lättvispade grädden.
  9. Häll i portionsformar och låt stelna i några timmar.