Sparris på ärt-och dragonkräm

7 röster
30 m
4
Sparris på ärt-och dragonkräm
Foto: TV4

Receptet är ur boken Grönsaker A-Ö av Paul Svensson, Bonnier Fakta

Grönsaker A-Ö

Ta vara på råvarorna som är i säsong och laga denna fräscha rätt med sparris, ärtor och frasigt bröd.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 150 g gröna ärtor, tinade
  • 1 kruka dragon
  • 2 msk olivolja
  • 1-16 gröna sparrisar
  • 2 tomater
  • 1 lök, färsk
  • 10 ramslökar (eller 1 klyfta vitlök)
  • 2 msk champagnevinäger
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Vitlöksstekt bröd

  • 4 dl bröd, dagsgammalt och mixat (eller rivet i bitar)
  • ca 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Mixa ärterna i kannmixer tillsammans med dragon, olja, salt och peppar till en slät kräm. Sila.
  2. Koka upp saltat vatten (2 msk salt per liter vatten). Bryt av ändbiten på sparrisarna om de inte är alldeles nyskördade. Lägg sparrisarna i det kokande vattnet, lägg på ett lock och koka i 2–3 minuter.
  3. Häll av vattnet och kyl ner sparrisarna direkt i iskallt vatten för att behålla fräschör, färg och smak (de kan värmas vid servering om så önskas).
  4. Tärna tomaterna och finhacka löken. Strimla ramslöken (eller skala och finhacka vitlöken). Blanda tomat, lök och ramslök (eller vitlök) med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg en bädd av ärt- och dragonkräm på en tallrik. Fördela sparrisarna ovanpå och toppa med knaprigt bröd (se recept nedan) och servera direkt.
  6. Vitlöksstekt bröd
    Stek brödsmulorna i smör, salt och peppar i en stekpanna.
  7. Skala och riv ner vitlöken och låt blandningen bli gyllenbrun.
Tips!
Grönsaker A-Ö

Receptet är ur boken Grönsaker A-Ö

29 april 2020