Sparris med palsternackskräm

Foto: Tv4
Sparris med palsternackskräm
22 ingredienser
40 m
Sparris med palsternackskräm är en härlig förrätt att njuta av innan middagen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 150 g rom (älvdalsrom)
- 2 msk japansk soja
- 300 g grön sparris
- ca 5 dl vatten (att koka den gröna sparrisen i)
- 2 tsk salt
- 2 vita sparrisar
- 6 dl vatten (att koka den vita sparrisen i)
- fläderblomssaft
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 0,5 citron, saften
- ca 0,5 krm salt
- 500 g palsternacka
- 50 g smör
- 2 dl grädde
- 1 tsk salt
- peppar (några varv på kvarnen)
- mousserande vin
- 3 skivor surdegsbröd (mörkt)
- 25 g smör
- 50 g tryffelsalami
- 10-15 droppar tryffelolja
- gräslök
Gör så här
- Lägg romen i en skål, slå på sojan och rör om lätt med en sked.
- Koka sparrisen i 7 minuter i saltat vatten. Häll av sparrisen och låt den svalna.
- Skala den vita sparrisen och skär bort den nedre hårda delen.
- Koka sedan upp den vita sparrisen i vatten, fläderblomssaft, vitvinsvinäger, citronsaft och salt i ca 14 minuter. När den kokat klar så ställ åt sidan och låt stå i 3–7 minuter. Känn så att de vita sparrisen är klar men har lite tuggmotstånd.
- Skala under tiden palsternackan och skär den i ca 2x2 cm stora bitar och lägg det i en kastrull med smör, grädde och salt. Koka upp och tillsätt en skvätt bubbel och låt det sedan sjuda i ca 15 minuter, håll koll så det inte kokar torrt. Ha i lite vatten eller mer grädde om så sker.
- Häll av lite av vätskan och mixa till en slät crème. När den svalnat något så lägg crèmen i en spritspåse.
- Skär eller smula surdegsbrödet i bitar. Värm en stekpanna med smöret.
- Skär tryffelsalami i små bitar.
- Lägg brödet i stekpannan och låt det fräsa lätt i 2–3 minuter. Droppa i tryffelolja och trrö i salamin. Stek i 1 minut under omrörning. Lägg upp på ett fat och låt det svalna.
- Skiva sparrisen till slantar (använd mandolin, kniv eller en matberedare).
- Häll av sojan från romen.
- Nu är det dags att montera rätten. Lägg en 7 cm stansring eller monteringsring på den tallrik du ska servera rätten på. Lägg ett bröd i botten, spritsa på ett tunt lager (ca 5 mm) crème och sedan ett lager (5–10 mm) sparris ovanpå. Lägg på ytterligare 5 mm crème och där efter en dryg matsked rom i vardera ring. Toppa med gräslök och servera.