Sparris med palsternackskräm

Sparris med palsternackskräm
Foto: Tv4

Sparris med palsternackskräm

Av: Lars - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

40 m

Sparris med palsternackskräm är en härlig förrätt att njuta av innan middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 150 g rom (älvdalsrom)
  • 2 msk japansk soja
  • 300 g grön sparris
  • ca 5 dl vatten (att koka den gröna sparrisen i)
  • 2 tsk salt
  • 2 vita sparrisar
  • 6 dl vatten (att koka den vita sparrisen i)
  • fläderblomssaft
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 citron, saften
  • ca 0,5 krm salt
  • 500 g palsternacka
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • peppar (några varv på kvarnen)
  • mousserande vin
  • 3 skivor surdegsbröd (mörkt)
  • 25 g smör
  • 50 g tryffelsalami
  • 10-15 droppar tryffelolja
  • gräslök

Gör så här

  1. Lägg romen i en skål, slå på sojan och rör om lätt med en sked.
  2. Koka sparrisen i 7 minuter i saltat vatten. Häll av sparrisen och låt den svalna.
  3. Skala den vita sparrisen och skär bort den nedre hårda delen.
  4. Koka sedan upp den vita sparrisen i vatten, fläderblomssaft, vitvinsvinäger, citronsaft och salt i ca 14 minuter. När den kokat klar så ställ åt sidan och låt stå i 3–7 minuter. Känn så att de vita sparrisen är klar men har lite tuggmotstånd.
  5. Skala under tiden palsternackan och skär den i ca 2x2 cm stora bitar och lägg det i en kastrull med smör, grädde och salt. Koka upp och tillsätt en skvätt bubbel och låt det sedan sjuda i ca 15 minuter, håll koll så det inte kokar torrt. Ha i lite vatten eller mer grädde om så sker.
  6. Häll av lite av vätskan och mixa till en slät crème. När den svalnat något så lägg crèmen i en spritspåse.
  7. Skär eller smula surdegsbrödet i bitar. Värm en stekpanna med smöret.
  8. Skär tryffelsalami i små bitar.
  9. Lägg brödet i stekpannan och låt det fräsa lätt i 2–3 minuter. Droppa i tryffelolja och trrö i salamin. Stek i 1 minut under omrörning. Lägg upp på ett fat och låt det svalna.
  10. Skiva sparrisen till slantar (använd mandolin, kniv eller en matberedare).
  11. Häll av sojan från romen.
  12. Nu är det dags att montera rätten. Lägg en 7 cm stansring eller monteringsring på den tallrik du ska servera rätten på. Lägg ett bröd i botten, spritsa på ett tunt lager (ca 5 mm) crème och sedan ett lager (5–10 mm) sparris ovanpå. Lägg på ytterligare 5 mm crème och där efter en dryg matsked rom i vardera ring. Toppa med gräslök och servera.