Sparris med champagnesås

Isabella Morrone 2023

Sparris med champagnesås

20 ingredienser

30 min

Isabella Morrone gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en härligt lyxig förrätt bestående av kokt sparris, champagnesås, valnötsolja och valnätskräm.

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 8 vita sparrisar, skalade (tjocka)
  • vatten (till kokning)
  • 1 citron, juicen
  • 1 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1-2 tsk salt

Champagnesås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 50 g smör, kallt och tärnat
  • 1 dl champagne (eller mousserande vin)
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Valnötskräm

  • 1 dl valnötter, rostade
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • salt

Servering

  • 2-3 valnötsolja
  • 2 msk valnötter
  • mizuna

Gör så här

Sparris

  1. Koka upp vatten med citronsaft, flädersaft och salt i en vid kastrull.
  2. Lägg i sparrisen och sjud försiktigt i 8–10 minuter (beroende på tjocklek) tills den är ganska mjuk men fortfarande spänstig.
  3. Ta upp sparrisen och lägg åt sidan.

Champagnesås

  1. Fräs schalottenlöken i lite smör tills den är mjuk utan att ta färg.
  2. Häll i champagnen och låt reducera tills ungefär hälften återstår.
  3. Tillsätt grädden och låt koka ihop några minuter.
  4. Mixa såsen slät (valfritt) och montera i kallt smör under vispning.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Valnötskräm

  1. Koka valnötterna i vatten i 1-2 minuter.
  2. Lyft sedan upp dem och låt svalna.
  3. Försök skala bort skalet så gott det går.
  4. Dela sedan valnötterna i mindre bitar.
  5. Mixa de rostade valnötterna med vitlök, crème fraîche, citronsaft och olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt.
  6. Om krämen känns för tjock så tillsätt lite vatten eller mer crème fraîche.

Servering

  1. Lägg upp sparrisen på tallrikar.
  2. Klick även upp valnötskrämen på tallrikarna.
  3. Mixa den varma såsen med en stavmixer. Droppa i lite valnötsolja i såsen och rör om försiktigt. Tillsätt även valnötter i såsen.
  4. Häll en sked sås på sparrisen och dekorera med mizuna.