Spanska blåmusslor med chorizo

26 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 stora morötter
  • 3 färska/råa chorizokorvar
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 4,5 dl torrt, vitt vin
  • 4,5 dl vispgrädde
  • 0,5 kruka timjan, bladen
  • salt, svartpeppar

Till servering

  • ljust surdegsbröd

Gör så här

  1. Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noggrant under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Det här gör att musslorna släpper ifrån sig en sand.
  2. Kasta alla trasiga musslor och de som inte stänger sig när nu du knackat på dem. Skrapa/dra därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Skala och tärna moroten fint. Skär korven i tunna slantar eller dra av skinnet och smula ner korvfärsen.
  4. Hetta upp en vid kastrull med olivolja. Fräs lök, vitlök och chili tills det har blivit mjukt. Tillsätt paprikapulvret, morötterna och korven och bryn tills korven fått fin färg.
  5. Höj värmen till maxvärme, lägg ner musslorna och lägg på locket. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut. Rör runt då och då. Tillsätt vin, grädde samt timjanblad och låt koka under lock i ytterligare cirka 5 minuter på hög värme.
  6. Ta upp och kasta alla musslor som inte har öppnat sig. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ett gott bröd.
14 april 2018

Fler goda recept