Spaghetti med sik

Spaghetti med sik
Foto: Tv4

Spaghetti med sik

5

14 ingredienser

1 h

Spaghetti med sik, rostade pinjenötter och tomater blir en ljuvlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 2 sik
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 sardellfiléer i olja (små)
  • 250 g körsbärstomater
  • salt
  • 0,8 dl vitt vin
  • 1 kruka färsk persilja, finhackad
  • 3,5 vatten
  • 35 g salt (till pastan)
  • 320 g spaghetti
  • 100 g pinjenötter
  • salt
  • färsk bladpersilja (till garnering)

Gör så här

  1. Filea siken och skär den i tärningar.
  2. Lägg de pressade vitlöksklyftorna i en stor stekpanna med olivolja. Tillsätt två filéer ansjovis och låt dem smälta.
  3. Tillsätt tomaterna skurna i två delar, salta och låt steka på låg värme i 2-3 minuter, rör om ofta med en träsked.
  4. Häll i det vita vinet, vänta i cirka två minuter och lägg sedan i den tärnade fisken försiktigt i stekpannan. Fortsätt att steka i 5–6 minuter. Strö över finhackad persilja i slutet av kokningen.
  5. Koka upp vatten och salt i en kastrull med lock. Lägg i spaghettin. Låt koka på hög värme utan lock. Röra om då och då.
  6. Rosta pinjenötterna i en varm stekpanna med lite salt tills det har fått färg.
  7. Dränera spaghettin ”al dente” (med tuggmotstånd) och lägg direkt i pannan med såsen. Rör om.
  8. Servera och garnera med dem rostade pinjenötterna och ett persiljeblad.