Sött päron med serranoskinka och fetaostcrème

Sött päron med serranoskinka och fetaostcrème
Foto: TV4

Sött päron med serranoskinka och fetaostcrème

Av: Frida - Marstrand

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m + 1,5 h

En lättlagad förrätt som alltid blir god! Du lägger in päronhalvorna i sockerlag innan de serveras tillsammans med en ros av serranoskinka och fetaostcrème. Dekorera sedan snyggt med balsamico, hasselnötter och spenat.

Dryck: Cava

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fetaostcrème

  • 50 g fetaost
  • 50 g färskost
  • 50 g crème fraîche
  • flytande honung (efter smak)
  • 10 färska basilikablad, finhackade

päron

  • 4 päron
  • vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl citron, saft

Servering

  • 4 skivor serranoskinka
  • 1 msk crema di balsamico
  • babyspenat, till garnering
  • 1 dl hasselnötter, saltrostade

Gör så här

  1. Blanda väl ihop fetaost, färskost, crème fraiche, honung och basilikablad i en skål. Plasta in och ställ in i kylen i minst en timme så att den hinner dra smak och sätta sig.
  2. Skala och kärna ur päronen, dela dem på mitten. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 1 dl socker och 0,5 dl citronsaft (beroende på päronens surhetsgrad kan man behöva tillsätta mer socker). Koka tills päronen mjuknat, men fortfarande har tuggmotstånd. Ta av kastrullen från plattan och låt halvorna kallna i laget. Täck vattenytan med plastfolie så att päronen inte blir bruna.
  3. Grovhacka hasselnötterna.
  4. Bilda fyra rosor av serranoskinka runt fetaostcrèmen. Låt rosorna stelna i kyl minst en timme.
  5. Ta fram tallrikar och bilda önskat mönster av balsamico, till exempel ett nät.
  6. Garnera med en bädd av babyspenat, lägg på serranorosen, päronhalvan och strö över hasselnötterna.