Sötsyrlig och krispig aubergine

POPULÄRT
koket.se
Sötsyrlig och krispig aubergine
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Sötsyrlig och krispig aubergine

13 ingredienser

30 m

Sötsyrlig och krispig aubergine är ett perfekt tillbehör på buffén eller till kvällens middag!

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g aubergine
  • frityrolja
  • 1,5 msk chilibönpasta (”Toban Djan”)
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 150 ml grönsaksfond
  • 1,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk soja (ljus)
  • 0,75 tsk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • 1,5 tsk chingkiangvinäger
  • 4 sticklökar, skurna som fiskögon (gröna delen)
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Skär auberginen i bitar och fritera bitarna i het olja i 3–4 minuter tills de blir gyllenbruna, låt rinna av på papper.
  2. Hetta upp woken, tillsätt 3 msk olja och fräs chilipastan i 20 sekunder. Tillsätt ingefära samt vitlök och fräs ytterligare 20 sekunder tills det doftar.
  3. Tillsätt fond, socker och soja. Banda runt och tillsätt salt om det behövs.
  4. Tillsätt auberginerna och sjud i några minuter, tillsätt majsstärkelse utrört i vatten och låt tjockna.
  5. Tillsätt vinäger och sticklök, låt bli varmt. Smaka av och justera.
  6. Ta bort woken från värmen och tillsätt sesamolja precis innan servering.
  7. Trä upp på auberginebitarna på grillspett och låt dem bli varma i såsen.
  8. Servera med resternade sås vid sidan om.