Sötpotatis- och böngryta med tortillachips

koket.se
Sötpotatis- och böngryta med tortillachips
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sötpotatis- och böngryta med tortillachips

369

18 ingredienser

30 min

Mustig vegogryta med sötpotatis, svarta bönor och tomat. Perfekt mitt i veckan-middag som serveras med krispiga tortillachips och en jalapeñomajonnäs.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 burk färdigkokta svarta bönor (à 400 g)
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 4 selleristjälkar
  • 2 sötpotatisar
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 4 msk rapsolja
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Jalapeñomajonnäs

  • 1 jalapeño
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 limefrukt

Tillbehör

  • tortillachips
  • 1 kruka färsk koriander

Gör så här

  1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka sellerin. Skala och skär sötpotatisen i cm-stora tärningar.
  3. Stek kryddorna i olja i en stor kastrull eller gryta 30 sekunder innan du tillsätter alla grönsaker. Stek dem tills löken blir mjuk.
  4. Tillsätt bönor, buljongtärning, krossade tomater och soja. Späd ev med lite vatten om grytan känns för tjock.
  5. Låt koka med locket av så att grytan reduceras i ca 20 minuter. Koka på hög värme men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast. Smaka av med salt och peppar.
  6. Finhacka jalapeñon och blanda med majonnäsen. Riv ned allt skal från limen.
  7. Strö färsk koriander över grytan, pressa i lime och servera med jalapeñomajonnäs och tortillachips.