• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sötpotatis med broccoli, feta och granatäppelkärnor

Sötpotatis med broccoli, feta och granatäppelkärnor
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Sötpotatis med broccoli, feta och granatäppelkärnor

8 steg att laga

13 ingredienser

1 h

Den snygga orangefärgade sötpotatisen är här för att stanna. Egentligen är det inte alls en potatis utan en ört, vars rotknöl man använder i matlagningen. /Tareq

Receptet är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 aubergine
  • 2 tsk salt
  • 700 g sötpotatis
  • 0,5 tsk five spice
  • 1 tsk flingsalt, drygt
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 broccoli
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 75 g pinjenötter
  • 0,5 granatäpple
  • 100 g fetaost
  • 1 knippe färsk bladpersilja, plockade och strimlade blad
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
  2. Skär auberginen i bitar. Lägg bitarna på ett fat och salta dem med ungefär en tesked salt.
  3. Skala och skär sötpotatisen i bitar. Blanda med five spice, flingsalt och drygt en matsked olivolja.
  4. Skär loss broccolibuketterna från stammen. Skala stammen tunt och skär den i skivor. Blanda buketter och skivor med ungefär en matsked olivolja och knappt en tesked salt.
  5. Lägg aubergine, sötpotatis och broccoli på en plåt. Krydda med spiskummin och blanda runt. Rosta i ugnen i 30 minuter.
  6. Ta ut och fördela pinjenötterna över alltihop. Rosta i 15 minuter till (totalt 45 minuter).
  7. Kärna under tiden ur granatäpplet. Det gör du enklast genom att hålla den halverade frukten med snittytan nedåt över en skål och sedan slå på den med baksidan av en slev – då trillar kärnorna ut.
  8. Ta ut plåten och smula bitar av fetaost över alltihop. Toppa med granatäppelkärnor och bladpersilja. Pressa över lite citronsaft och servera direkt, som en vegetarisk ensamrätt med en blandad grönsallad, eller som ett tillbehör till ugnsstekt kyckling.