Sotad tartar på älginnanlår

Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Sotad tartar på älginnanlår

1

16 ingredienser

20 m

Förgyll helgen med sotad tartar på älginnanlår, majonnäs på maskrosvinäger, brödkrutonger, röda krusbär samt trädgårdsblomster.

Ingredienser

portioner
  • 250-300 g älginnanlår
  • salt
  • peppar

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 msk äppelcidervinäger (sherryvinäger eller maskrosvinäger)
  • 2 dl rapsolja (mild)
  • salt
  • peppar

Servering

  • ca 1 dl brödkrutonger
  • 2 msk krusbär (röda, torkade i svamptork på 57 grader i 10 timmar)
  • ätbara blommor (blåklint, blodklöver, ringblomma, oregano, fänkål, gurkört)
  • flingsalt
  • svartpeppar (från kvarn)

Citronsalt

  • 1 citron, zezt
  • flingsalt

Gör så här

  1. Salta och peppra älginnanlåret och gnid in det med rapsolja.
  2. Hetta upp en stekpanna.
  3. Sota innanlåret runt om. Skär det sedan i små bitar.
  4. Fördela ut innanlåret på fyra tallrikar.
  5. Blanda äggulor, senap och vinäger till majonnäsen. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Smaka av majonnäsen med salt och peppar.
  6. Klicka ut majonnäsen på tallrikarna med älginnanlåret.
  7. Servering
    Toppa med brödkrutonger samt röda krusbär. Plocka rikligt med blomster över tartaren och strö över citronsalt som avslutning.
  8. Citronsalt
    Torkat citronzest i en svamptork i 3 timmar på 55 grader. Blanda upp med lika delar flingsalt.