Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör
Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör
11 ingredienser
30 m
Lyxig laxrätt som är superenkel och snabb att laga. Laxen vänds snabbt i het panna och serveras med krispig pak soi och en brynt smör smaksatt med soja och vitlök.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 700 g laxfilé, skinnfri
- 75 g smör
- 4 msk japansk soja
- 2 msk mirin
- 4 pak choi
- 2 klyftor vitlök
- 2 tsk sherryvinäger
- 1 msk svarta sesamfrön, rostade
- 1 msk vita sesamfrön, rostade
- 1 msk helt bovete, rostade
- neutral rapsolja, till stekning
Gör så här
- Skär laxen i 4 jämnstora bitar.
- Blanda 2 msk soja med mirin. Pensla laxen runt om med blandningen. Låt stå i några minuter.
- Bryn smöret tills det börjar dofta kola. Ta från värmen och låt svala i någon minut.
- Riv i vitlök och häll i 2 msk soja samt sherryvinäger. Rör om och ställ åt sidan.
- Dela pak choi på längden. Förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av ordentligt.
- Lägg laxen i en rykande het panna med lite olja och sota några minuter på varje sida.
- Lägg 2 pak choi-halvor per tallrik och lägg på laxen. Häll på brynt smör och toppa med sesamfrön och rostat bovete.
- Servera gärna med nykokt sushiris till.