Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör

11 ingredienser

30 m

Lyxig laxrätt som är superenkel och snabb att laga. Laxen vänds snabbt i het panna och serveras med krispig pak soi och en brynt smör smaksatt med soja och vitlök.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 700 g laxfilé, skinnfri
  • 75 g smör
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 4 pak choi
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 msk svarta sesamfrön, rostade
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk helt bovete, rostade
  • neutral rapsolja, till stekning

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skär laxen i 4 jämnstora bitar.
  2. Blanda 2 msk soja med mirin. Pensla laxen runt om med blandningen. Låt stå i några minuter.
  3. Bryn smöret tills det börjar dofta kola. Ta från värmen och låt svala i någon minut.
  4. Riv i vitlök och häll i 2 msk soja samt sherryvinäger. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Dela pak choi på längden. Förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av ordentligt.
  6. Lägg laxen i en rykande het panna med lite olja och sota några minuter på varje sida.
  7. Lägg 2 pak choi-halvor per tallrik och lägg på laxen. Häll på brynt smör och toppa med sesamfrön och rostat bovete.
  8. Servera gärna med nykokt sushiris till.