Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör

8 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 700 g laxfilé, skinnfri
  • 75 g smör
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 4 pak choi
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 msk svarta sesamfrön, rostade
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk bovetekärnor, rostade
  • neutral rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 jämnstora bitar.
  2. Blanda 2 msk soja med mirin. Pensla laxen runt om med blandningen. Låt stå i några minuter.
  3. Bryn smöret tills det börjar dofta kola. Ta från värmen och låt svala i någon minut.
  4. Riv i vitlök och häll i 2 msk soja samt sherryvinäger. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Dela pak choi på längden. Förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av ordentligt.
  6. Lägg laxen i en rykande het panna med lite olja och sota några minuter på varje sida.
  7. Lägg 2 pak choi-halvor per tallrik och lägg på laxen. Häll på brynt smör och toppa med sesamfrön och rostat bovete.
  8. Servera gärna med nykokt sushiris till.
12 maj 2018

Fler goda recept