Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör
Foto: Tv4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Sotad lax med pak soi och brynt sojasmör

21

8 steg att laga

11 ingredienser

30 m

Lyxig laxrätt som är superenkel och snabb att laga. Laxen vänds snabbt i het panna och serveras med krispig pak soi och en brynt smör smaksatt med soja och vitlök.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 700 g laxfilé, skinnfri
  • 75 g smör
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 4 pak choi
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 msk svarta sesamfrön, rostade
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk helt bovete, rostade
  • neutral rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 jämnstora bitar.
  2. Blanda 2 msk soja med mirin. Pensla laxen runt om med blandningen. Låt stå i några minuter.
  3. Bryn smöret tills det börjar dofta kola. Ta från värmen och låt svala i någon minut.
  4. Riv i vitlök och häll i 2 msk soja samt sherryvinäger. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Dela pak choi på längden. Förväll 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av ordentligt.
  6. Lägg laxen i en rykande het panna med lite olja och sota några minuter på varje sida.
  7. Lägg 2 pak choi-halvor per tallrik och lägg på laxen. Häll på brynt smör och toppa med sesamfrön och rostat bovete.
  8. Servera gärna med nykokt sushiris till.