Sotad lax med currymajonnäs och ingefärspicklad kålrot

5 röster
30 m
8
Sotad lax med currymajonnäs och ingefärspicklad kålrot
Foto: Roland Persson

Receptet är ur boken Högtid av Stefan Ekengren, Natur & Kultur.

hogtid_omslag

"Laxen gnids in med salt och råsocker innan den hastigt sotas runt om. Den kan gärna bli lite svart här och där, men ska vara rå rakt igenom. Kålroten är en given julgrönsak och blir otroligt god med ingefära, så snåla inte med den. Och så curryn! Curry kan tyckas vara konstigt här, men det är en riktig klassiker. Currysill är en av de godaste sillarna, och med lax, ingefära och kålrot har vi en förrätt som platsar på vilken ambitiös restaurang som helst." /Stefan Ekengren

Visa mer
30 m
8

Du behöver

  • 600 g lax, i 3 cm tjocka längder
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk salt
  • 3 dl currymajonnäs

Ingefärspicklad kålrot

  • 1 kålrot, skalad och finskivad (ca 10 cm i diameter)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 3 msk ingefära, grovskuren
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gnid in laxen med socker och salt.
  2. Hetta upp en stekpanna på maxvärme och låt pannan bli rykande het. Sota laxen hastigt runt om och låt kallna helt.
  3. Ingefärspicklad kålrot
    Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Dra åt sidan och lägg i ingefäran, slå lagen över den skivade kålroten och låt kallna helt.
  4. Skiva laxen och servera med picklad kålrot och currymajonnäs.
Tips!
hogtid_omslag

Receptet är ur boken "Högtid"

Laddar fler recept...