Soppa på vildplockade örter

koket.se
Soppa på vildplockade örter
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Soppa på vildplockade örter

15 ingredienser

30 m

Ta vara på de primörer som finns ute runt knuten så här års genom att plocka de första, späda nässlorna och kirskålen som kommer upp och förvandla dem till en len, knallgrön soppa. Pocherade ägg är inte svåra att göra med rätt teknik men imponerar på många.

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 4 dl kycklingbuljong (går att byta ut mot grönsaksbuljong)
  • 1 dl vispgrädde
  • 80 g nässlor, rensade och sköljda (späda)
  • 20 g kirskål (späd)
  • 6 blad ramslök (kan bytas ut mot gräslök ca 0,3 kruka)
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar

Pocherat ägg

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 4 ägg (gärna så färska som möjligt)

Servering

  • 60 g stenbitsrom

Gör så här

  1. Fräs schalottenlöken mjuk i en kastrull tillsammans med fänkålsfrön.
  2. Slå på kycklingbuljongen och grädden låt koka ihop.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Förväll nässlorna och kirskålen i ca 1 minut (spara de minsta och finaste av kirskålstopparna till garnering).
  4. Lyft upp örterna med en hålslev och lägg dem i en sil eller durkslag. Pressa ut så vätska som möjligt med en slev.
  5. Lägg örterna i en blender, häll på soppgrunden (buljongen och grädden) tillsammans med ramslöken, crème fraiche och smör.
  6. Mixa länge tills du får en fin grön färg och soppan är helt slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Pocherat ägg

  1. Koka upp vatten i en rymlig kastrull.
  2. Blanda ättikssprit och vatten en skål. Knäck ner äggen däri och låt ligga i ett par minuter.
  3. Sänk värmen på kastrullen, vattnet får inte koka utan endast sjuda.
  4. Gör en virvel i vattnet med en visp och stjälp försiktigt ner äggen och ättiksvattnet i kastrullen, låt dra i cirka 3 minuter.
  5. Ta därefter upp äggen med en hålslev och lägg i botten på djupa tallrikar.

Servering

  1. Toppa äggen med stenbitsrommen och kirskålstopparna.
  2. Servera den varma soppan vid bordet.