Soppa på sockerbeta


Soppa på sockerbeta
17 ingredienser
30 m
"98 procent av all svensk odling av sockerbeta finns i Skåne, men väldigt lite används i matlagning. Här lyfts den fram tillsammans med gråärtan som länge var en basföda på landsbygden i Sverige." /Frida Nilsson
Se Frida Nilsson laga receptet

Ingredienser
Soppa
- 500 g sockerbeta, skalad
- 2 schalottenlökar, skalade
- 2 msk smör
- 5 dl mjölk
- 5 dl grädde
- 2 tsk ättiksprit 12 %
- vitpeppar
- salt
Gråärta
- 1,5 dl gråärta, blötlagd
- salt
- 1 msk smör
Lagerbladsolja
- 6 färska lagerblad
- 30 g bladspenat
- 1 dl matolja
- salt
Uppläggning
- 1 dl sockerbeta, fint tärnad (smaksatt med salt och kryddpeppar)
- 4 kvistar färsk körvel
Gör så här
Soppa:
- Grovhacka sockerbeta och schalottenlök.
- Fräs sockerbetan och schalottenlöken i smöret så att de blir glaserade.
- Slå på mjölk och grädde, låt sjuda tills sockerbetan är mjuk.
- Mixa soppan slät och smaka upp med ättika, vitpeppar och salt.
Gråärta
- Koka gråärtan mjuk i saltat vatten. Sila av.
- Fräs gråärtan i en kastrull med smör.
Lagerbladsolja
- Mixa lagerblad, spenat, en nypa salt och matolja i 5 minuter.
- Sila genom ett kaffefilter.
Uppläggning
- Placera en matsked med gråärta i botten på en djup förrättstallrik. Toppa med en matsked av den tärnade sockerbetan.
- Garnera med körvel.
- Slå på 1,5 dl soppa och droppa över lite lagerbladsolja.