Soppa på öring med vitt vin

Soppa på öring med vitt vin
Foto: TV4

Soppa på öring med vitt vin

13 ingredienser

40 min

Öringsoppan du inte vill missa, avnjut gärna vid älvens strandkant när du satt dig ner efter lång dags fiske. Stekt brunöring, het chili och vitlök, magi!

Ingredienser

portioner
  • 1 brunöring
  • 0,5 kg potatis
  • 100 g palsternacka
  • 200 g morot
  • 1 purjolök
  • 1 chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 7,5 dl vitt vin
  • 7,5 dl vatten
  • 0,5 citron
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Filéa den nyfångade brunöringen. Salta båda filerna rikligt och låt de dra till sig saltet en stund.
  2. Skala och skär potatis, palsternacka och morötter i mindre bitar, ca 2 cm stora. Ansa och skör purjolöken i skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Fräs chili, vitlök och purjolök i smör utan att de tar får färg. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt sedan vatten, potatis, palsternacka och morötter. Koka soppan i ungefär 20-30 minuter, eller tills att potatis och rotsaker är klara.
  4. Medan soppan kokar så steker du upp den egenfångade brunöringen, stek med skinnsidan nedåt i några minuter, den ska inte bli helt genomstekt. .
  5. Ta fisken från värmen och låt vila några minuter. Dra isär större bitar från skinnet och låt fisken gå klart i soppan just innan servering. Smaka av med salt och peppar.
  6. Pressa över lite citron och servera.