• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sommarvarma tomater, risoni och lime

Sommarvarma tomater med risoni och lime
Foto: Paul Svensson
WWF logga
WWF logga

Sommarvarma tomater, risoni och lime

4 steg att laga

9 ingredienser

Recept av: Paul Svensson

Risoni ser ut som ris – men är pasta och därför mer klimatsmart! Ris odlas ju i vatten och ger ifrån sig en hel del klimatgaser – ungefär tre ggr så mycket som spannmålen gör som finns i risonin! Välj gärna ekologiskt – bra för den biologiska mångfalden. 

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk risoni och lök.

Sponsrat innehåll:

ONE PLANET PLATE

Denna rätt ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion

WWF one planet plate ny

Ingredienser

6 portioner
  • 300 g risoni
  • 700 g körsbärstomater, klyftade
  • 3 salladslökar, skivad (eller blasten från färsk lök)
  • 1 röd chilifrukt, fintärnad
  • 1 kruka färsk koriander, strimlad
  • 1 dl olivolja
  • 2 limefrukter, rivet skal och juice
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Koka risonin al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Blanda tomater, lök, chili, koriander, olja, limeskal och limejuice.
  3. Sila av vattnet från risonin och blanda direkt med tomatsalladen.
  4. Smaka av med salt och peppar. Salladen är god både ljummen och kall.