Sommarvarma tomater, risoni och lime

Sommarvarma tomater med risoni och lime
Foto: Paul Svensson

Sommarvarma tomater, risoni och lime

9 ingredienser

Recept av: Paul Svensson

Risoni ser ut som ris – men är pasta och därför mer klimatsmart! Ris odlas ju i vatten och ger ifrån sig en hel del klimatgaser – ungefär tre ggr så mycket som spannmålen gör som finns i risonin! Välj gärna ekologiskt – bra för den biologiska mångfalden. 

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk risoni och lök.

WWF one planet plate ny

ONE PLANET PLATE

Denna rätt ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion

Ingredienser

portioner
  • 300 g risoni
  • 700 g körsbärstomater, klyftade
  • 3 salladslökar, skivad (eller blasten från färsk lök)
  • 1 röd chilifrukt, fintärnad
  • 1 kruka färsk koriander, strimlad
  • 1 dl olivolja
  • 2 limefrukter, rivet skal och juice
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

  1. Koka risonin al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Blanda tomater, lök, chili, koriander, olja, limeskal och limejuice.
  3. Sila av vattnet från risonin och blanda direkt med tomatsalladen.
  4. Smaka av med salt och peppar. Salladen är god både ljummen och kall.
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer