Gäddwallenbergare med varm potatissallad

Gäddwallenbergare med varm potatissallad
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Gäddwallenbergare med varm potatissallad

4

22 ingredienser

1 h

Ernst Kirchsteigers recept på Wallenbergare på gädda.Servera med en sallad på färskpotatis, sparris och sockerärter.

Se fler recept från

Sommar med Ernst


Ingredienser

portioner4

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 200 g blomkålsbuketter
  • 150 g sockerärtor, delade på mitten
  • 150 g små sparris, delade på mitten
  • 4 salladslök, blast grovt hackad
  • flingsalt
  • svartpeppar

dressing

  • 2 tsk dijonsenap
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk honung, flytande
  • trädgårdssyra, finstrimlad

Gäddwallenbergare

  • 4 gäddafileér, spara stjärtbitarna för att steka hela [ca 600 g]
  • 2,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • ströbröd, till panering
  • vitpeppar, några drag på kvarnen
  • flingsalt
  • smör, till stekning

Till servering

  • gräslöksblomma (garnering)
  • 4 citroner, klyftor
  • 2 msk färsk pepparrot, riven

Gör så här

  1. Dressing
    Blanda senap, vinäger, olivolja, honung samt trädgårssyra i en liten skål. Blanda sedan med den ljumna potatissalladen.
  2. Potatissallad
    Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen nästan är klar häll i blomkållsbuketterna och koka. Blomkålen ska vara lite al dente, så tag av allt när potatisen kokat färdigt.
  3. Häll upp potatis och blomkål i en skål och dela potatisen med kniv direkt ur skålen.
  4. Häll över dressingen och vänd försiktigt ner salladslöksblasten, sparris samt sockerärtorna. Smaka av med salt och svartpeppar. OBS! Salladen ska vara ljummen när den serveras.
  5. Gäddwallenbergare
    Mixa gäddafileerna i en mixer.
  6. Tillsätt salt, grädde, ägg och några drag med vitpeppar och mixa igen.
  7. För att minimera risken för ben, passera färsen genom en sil. Klicka ut färsen på en tallrik och forma "biffar".
  8. Panera biffarna med ströbröd.
  9. Salta och peppra stjärtbitarna.
  10. Stek både biffar och stjärtar i smör på medelhög värme ca 2 minuter på vardera sida.
  11. Servera med ljummen potatissallad, riven pepparrot, citronklyfta samt garnera med gräslöksblomma.