Burgundisk gryta

Foto: TV4
Burgundisk gryta
17 ingredienser
50 min
Serveras med kokt potatis och grönsallad. Solveigs egna gryta! /Solveig Ternström
Solveigs vintips
2033 Santa Ana Malbec Shiraz
**
Solveig bjöd även på**
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1,5 kg marmorerat nötkött - helst högrev och uppfött i Sverige
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1-2 matskedar smör
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 köttbuljongtärning
- 1 tsk timjan
- 1 krm svartpeppar (eller kryddpeppar)
- 1-2 lagerblad
- 1,5 dl rött vin
- 5 dl vatten
- Ett par nävar champinjon
- 1,5 dl syltlök, inlagd
- 1 msk majsstärkelse
- salt (efter smak)
- persilja (efter smak)
Gör så här
- Putsa och skär köttet i små tärningar cirka 2X2 cm.
- Skala och skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar.
- Bryn köttet i lite fett i en stekpanna.
- Lägg över köttet i en gryta.
- Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré smulad buljongtärning, kryddor och lök.
- Späd med vin och vatten.
- Låt grytan sjuda på svag värme under lock i cirka 1.5 timmar, eller tills köttet är mört.
- Fräs champinjonerna och lägg i grytan.
- Lägg i morötterna de sista 15 -20 minuterna.
- Rör ut maizena med lite vatten och blanda ner det under omrörning.
- Koka upp och smaka av.
- Klipp över persilja och servera med kokt potatis.