Solrosbiffar

solrosbiffar
Sara Ask
Sara Ask

Solrosbiffar

18 ingredienser

30 m

De här enkla biffarna med solroskärnor är perfekta att servera med en krämig aioli.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl gula ärtor, kokta (eller kikärtor) [eller 1 tetra konserverade à ca 400 g]
  • 1 gul lök
  • rapsolja (att steka i)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 dl solroskärnor (eller valfria frön, nötter och mandel)
  • 2 ägg
  • 1 msk japansk soja
  • 1 krm svartpeppar (+ andra kryddor efter smak)
  • 0,5 dl ströbröd (eller smulade havregryn)

Chiliaioli

  • 2 msk kikärtsspad (aquafaba)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger (eller citronjuice)
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • vitlök, pressad eller riven
  • peppar
  • chilifrukt

Gör så här

  1. Skölj kikärtorna om du använder konserverade och låt dem rinna av. Om du använder gula ärtor så blötlägg och koka dem enligt anvisning på paketet (kräver lite framförhållning).
  2. Hacka löken fint och stek i en stekpanna med olja tillsammans med spiskummin och koriander. Löken ska bli blank och mjuk men inte ta färg.
  3. Lägg ärtor, lökhack och solroskärnor i en bunke. Mosa eller mixa massan till en halvslät smet med en stavmixer. Det får gärna vara ett visst tuggmotstånd kvar.
  4. Tillsätt ägg, sojasås, peppar och eventuella andra kryddor och rör om ordentligt.
  5. Blanda i lite ströbröd i taget och låt svälla i ca 5 minuter.
  6. Forma biffar av smeten.
  7. Stek biffarna i omgångar i en panna med generöst med olja på medelvärme så att ytan blir frasig.
  8. Servera solrosbiffarna med exempelvis ugnsrostade rotfrukter, chiliaioli och picklad rödlök.

Chiliaioli

  1. Blanda kikärtsspad, dijonsenap och vitvinsvinäger i en mixkanna.
  2. Starta en stavmixer i botten av kannan och för den långsamt uppåt i en jämn rörelse samtidigt som du tillsätter lite rapsolja i taget. Mixa tills du har en krämig majonnäs.
  3. Smaka av med salt, pressad eller riven vitlök, peppar och chili av något slag.