Sojakokt svamp med rostad rotselleri

Sojakokt svamp med rostad rotselleri
Foto: Tv4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Sojakokt svamp med rostad rotselleri

16 ingredienser

1 h

Sojakokt svamp med rostad rotselleri, savojkål och svampbuljong blir en riktigt god rätt till såväl vardag som helg.

Ingredienser

portioner

Roselleripuré

  • 0,5 rotselleri, skalad och delad
  • 1 msk smör
  • 1 msk crème fraîche
  • salt (efter smak)

Sojakokt svamp

  • 200 g champinjoner, skivad
  • 2 dl soja
  • 2 dl vatten
  • 2 msk strösocker

Kålbuljong

  • 250 g svamp (valfri sort)
  • 0,5 savoykål (eller spetskål)
  • 1 l vatten
  • 1 dl vätska, från den sojakokta svampen
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Tillbehör

  • 0,5 rotselleri, skalad och delad
  • 0,5 savoykål
  • körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.

Roselleripuré

  1. Koka rotsellerin till purén tills den är mjuk.
  2. Mixa den sedan till en slät puré med stavmixer eller blender och tillsätt smör och crème fraiche. Smaka av med salt.

Sojakokt svamp

  1. Koka upp alla ingredienser och låt småputtra i ca 15 minuter på låg värme.
  2. Såsen som blir över, efter att du använt svampen, går att använda antingen på nytt till mer svamp eller så fungerar den utmärkt som sojasås till andra risrätter eller liknade. Ett bra tips bara!

Kålbuljong

  1. Dela svampen och savojkålen i mindre bitar. Rosta bitarna i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.
  2. Lägg sedan bitarna i en kastrull, häll på med vatten och 1 dl av vätskan från sojasvampen, en buljongtärning och låt puttra i minst 20 minuter på medelvärme. (Obs! Du kan behöva fylla på med mer vatten).

Tillbehör

  1. Rosta den skalade och delade rotsellerin samtidigt som du rostar savojkålen och svampen i ugnen i ca 30 minuter eller tills den är mjuk.
  2. Dra av blad från savoykålen och doppa den i kålbuljongen innan servering så att den blir mjuk.
  3. Servera allt!