Soja-och sesamrostade rotfrukter med hetsyrlig äppelsås

30 röster
45 min
4
Soja-och sesamrostade rotfrukter med hetsyrlig äppelsås
Foto: TV4

Prisvärd och lättlagad vegorätt med rostade rotfrukter som sköter sig själv i ugnen medan du rör ihop en fantastiskt god sås som är både söt, het och fruktig i smaken. Perfekt rätt att göra när de svenska rotfrukterna är i säsong. 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Rostade rotfrukter

  • 400 g rödbeta
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 400 g jordärtskocka
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 2 msk vita sesamfrön
  • svartpeppar

Äppelsås

  • 2 dl äppelmos
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1-2 msk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 2-3 tsk japansk soja

Garnering

  • 3 salladslökar, i tunna skivor
  • 1 kruka koriander, hackad
  • 3 msk pumpakärnor, rostade

Till servering

  • 4 port jasminris
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala rödbetor, morötter och rödlök. Skrubba jordärtskockorna mycket noggrant.
  4. Skär grönsakerna i klyftor och lägg i en bunke.
  5. Blanda soja, sesamolja och vitlök. Häll över grönsakerna i bunken. Bland runt och häll över på en plåt. Strö över sesamfrön. Krydda med peppar.
  6. Rosta ca 20 minuter i ugnen.
  7. Blanda äppelmos, vinäger, farinsocker, vitlök, ingefära, sambal och soja.
  8. Lägg upp nykokt ris i djupa tallrikar. Lägg på de bakade rotsakerna, på med äppelsåsen och strö över salladslök, koriander och pumpafrön.
  9. Glöm inte att matsortera skal från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina rostade rotfrukter. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...