Soja-och sesamrostade rotfrukter med hetsyrlig äppelsås

koket.se
Soja-och sesamrostade rotfrukter med hetsyrlig äppelsås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Soja-och sesamrostade rotfrukter med hetsyrlig äppelsås

20 ingredienser

45 min

Prisvärd och lättlagad vegorätt med rostade rotfrukter som sköter sig själv i ugnen medan du rör ihop en fantastiskt god sås som är både söt, het och fruktig i smaken. Perfekt rätt att göra när de svenska rotfrukterna är i säsong.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostade rotfrukter

  • 400 g rödbeta
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 400 g jordärtskocka
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk vita sesamfrön
  • svartpeppar

Äppelsås

  • 2 dl äppelmos
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1-2 msk farinsocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 2-3 tsk japansk soja

Garnering

  • 3 salladslökar, i tunna skivor
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 3 msk pumpakärnor, rostade

Till servering

  • 4 port jasminris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala rödbetor, morötter och rödlök. Skrubba jordärtskockorna mycket noggrant.
  4. Skär grönsakerna i klyftor och lägg i en bunke.
  5. Blanda soja, sesamolja och vitlök. Häll över grönsakerna i bunken. Bland runt och häll över på en plåt. Strö över sesamfrön. Krydda med peppar.
  6. Rosta ca 20 minuter i ugnen.
  7. Blanda äppelmos, vinäger, farinsocker, vitlök, ingefära, sambal och soja.
  8. Lägg upp nykokt ris i djupa tallrikar. Lägg på de bakade rotsakerna, på med äppelsåsen och strö över salladslök, koriander och pumpafrön.

Glöm inte att matsortera skal från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av dina rostade rotfrukter. /Köket-redaktionen