Sobanudlar med sojapicklat ägg
Sobanudlar med sojapicklat ägg
21 ingredienser
30 m + tid i kyl
Sobanudlar med sojapicklat ägg, japansk svampbuljong, stekt svamp, lök och nori. Hur gott och lyxigt låter inte det? Perfekt rätt att laga i helgen!
Ingredienser
Svampbuljong
- 300 g skogschampinjoner
- 100 g torkad svamp (karljohanssvamp, shiitakesvamp, trumpetsvamp eller toppmurklor)
- 1 bananschalottenlök, skalad och hackad
- ca 20 g kombu
- 5 cm färsk ingefära
- 2 l vatten
- 1 dl japansk soja
- salt
- ev 1 tsk sesamolja
- ev 1 chipotlechilifrukt (rökt chili)
Sojapicklade ägg
- 4-8 ägg
- 1 dl mirin (eller strösocker)
- 2 dl japansk soja
- 5 dl vatten
- ev 0,5 röd chilifrukt
- ev 5 cm färsk ingefära
- ev 2 klyftor vitlök
Servering
- 200 g sobanudlar
- 200 g svamp (t.ex. shiitake, ostronskivling, enoki, champinjon eller kejsarhatt)
- 2 salladslökar, finhackade till topping
- ev nori (eller annat sjögräs)
Gör så här
Svampbuljong
- Koka upp färsk och torkad svamp, lök, kombualg, ingefära och vatten. Låt sjuda i ca 30 minuter.
- Stäng av plattan och låt buljongen stå och dra 2-3 timmar.
- Sila buljongen genom finmaskig sil men spara svampen, den går att pickla eller steka i efterhand.
- Hetta upp buljongen innan serveringen och smaksätt med soja, salt och eventuellt några droppar sesamolja eller rökt chipotle.
Sojapicklade ägg
- Koka äggen i 6,5 minut. Spola äggen under kallt vatten och skala dem.
- Koka upp marinaden och låt svalna, tillsätt eventuell smaksättning.
- Lägg äggen i marinaden och låt marinera i 12 timmar.
Servering
- Koka sobanudlarna enligt instruktioner.
- Stek, grilla eller ånga svampen. Finhacka salladslöken, dela äggen på mitten och klipp nori bladet i mindre bitar. Servera allt i en skål.