Sobanudlar med sojapicklat ägg

sobanudlar med sojapicklat ägg
Frida Ronge
Frida Ronge

Sobanudlar med sojapicklat ägg

21 ingredienser

30 m + tid i kyl

Sobanudlar med sojapicklat ägg, japansk svampbuljong, stekt svamp, lök och nori. Hur gott och lyxigt låter inte det? Perfekt rätt att laga i helgen!

Ingredienser

portioner

Svampbuljong

  • 300 g skogschampinjoner
  • 100 g torkad svamp (karljohanssvamp, shiitakesvamp, trumpetsvamp eller toppmurklor)
  • 1 bananschalottenlök, skalad och hackad
  • ca 20 g kombu
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 l vatten
  • 1 dl japansk soja
  • salt
  • ev 1 tsk sesamolja
  • ev 1 chipotlechilifrukt (rökt chili)

Sojapicklade ägg

  • 4-8 ägg
  • 1 dl mirin (eller strösocker)
  • 2 dl japansk soja
  • 5 dl vatten
  • ev 0,5 röd chilifrukt
  • ev 5 cm färsk ingefära
  • ev 2 klyftor vitlök

Servering

  • 200 g sobanudlar
  • 200 g svamp (t.ex. shiitake, ostronskivling, enoki, champinjon eller kejsarhatt)
  • 2 salladslökar, finhackade till topping
  • ev nori (eller annat sjögräs)

Gör så här

Svampbuljong

  1. Koka upp färsk och torkad svamp, lök, kombualg, ingefära och vatten. Låt sjuda i ca 30 minuter.
  2. Stäng av plattan och låt buljongen stå och dra 2-3 timmar.
  3. Sila buljongen genom finmaskig sil men spara svampen, den går att pickla eller steka i efterhand.
  4. Hetta upp buljongen innan serveringen och smaksätt med soja, salt och eventuellt några droppar sesamolja eller rökt chipotle.

Sojapicklade ägg

  1. Koka äggen i 6,5 minut. Spola äggen under kallt vatten och skala dem.
  2. Koka upp marinaden och låt svalna, tillsätt eventuell smaksättning.
  3. Lägg äggen i marinaden och låt marinera i 12 timmar.

Servering

  1. Koka sobanudlarna enligt instruktioner.
  2. Stek, grilla eller ånga svampen. Finhacka salladslöken, dela äggen på mitten och klipp nori bladet i mindre bitar. Servera allt i en skål.