Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs

Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs
Foto: Tv4

Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs

1

14 ingredienser

30 m

Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs, friterad svartrot och löjrom blir en härlig förrätt med östgötska smaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Friterad svartrot

  • 2 svartrötter
  • 2 l frityrolja
  • salt

Ramslöksmajonnäs

  • ca 1 dl ramslök
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 citron, pressad
  • 400 g majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Vit sparris

  • 8 vita sparrisar
  • salt
  • smör (till stekning)

Servering

  • 1 burk löjrom
  • 1 förp krasse

Gör så här

  1. Friterad svartrot
    Skala svartroten. Använd sedan en potatisskalare och gör tunna remsor av svartroten.
  2. Värm upp frityroljan och fritera remsorna tills de blivit gyllenbruna och krispiga, cirka 10 minuter (kan utföras i stekpanna också).
  3. Lägg svartrotschipsen på hushållspapper och salta lätt.
  4. Ramslöksmajonnäs
    Skölj ramslöken och hacka den. Mixa den sedan med rapsolja och pressad citron till en slät röra.
  5. Häll över hälften av ramslöksoljan i en skål och tillsätt majonnäs. Smaka av med salt och peppar och blanda noga.
  6. Häll sedan röran i en spritspåse. Spara den andra hälften av ramslöksoljan till servering.
  7. Vit sparris
    Skala sparrisen och skär bort cirka 3 cm av roten.
  8. Koka upp vatten och salta rikligt.
  9. Förbered en skål med kallt vatten och is i.
  10. Koka sparrisen i 3 minuter, den ska ha tuggmotstånd kvar. Lägg sedan sparrisen i isbadet för att kylas snabbt. Hit kan du förbereda.
  11. Stek sparrisen i smör precis innan servering.
  12. Servering
    Lägg upp nystekt sparris på en tallrik. Spritsa upp ramslöksmajonnäs och placera löjrom bredvid.
  13. Droppa ramslöksolja över tallriken och toppa med svartrotschips och smörgåskrasse. Njut!