Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs

Foto: Tv4
Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs
14 ingredienser
30 m
Smörstekt vit sparris med ramslöksmajonnäs, friterad svartrot och löjrom blir en härlig förrätt med östgötska smaker.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Friterad svartrot
- 2 svartrötter
- 2 l frityrolja
- salt
Ramslöksmajonnäs
- ca 1 dl ramslök
- 1 dl rapsolja
- 0,5 citron, pressad
- 400 g majonnäs
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Vit sparris
- 8 vita sparrisar
- salt
- smör (till stekning)
Servering
- 1 burk löjrom
- 1 förp krasse
Gör så här
Friterad svartrot
- Skala svartroten. Använd sedan en potatisskalare och gör tunna remsor av svartroten.
- Värm upp frityroljan och fritera remsorna tills de blivit gyllenbruna och krispiga, cirka 10 minuter (kan utföras i stekpanna också).
- Lägg svartrotschipsen på hushållspapper och salta lätt.
Ramslöksmajonnäs
- Skölj ramslöken och hacka den. Mixa den sedan med rapsolja och pressad citron till en slät röra.
- Häll över hälften av ramslöksoljan i en skål och tillsätt majonnäs. Smaka av med salt och peppar och blanda noga.
- Häll sedan röran i en spritspåse. Spara den andra hälften av ramslöksoljan till servering.
Vit sparris
- Skala sparrisen och skär bort cirka 3 cm av roten.
- Koka upp vatten och salta rikligt.
- Förbered en skål med kallt vatten och is i.
- Koka sparrisen i 3 minuter, den ska ha tuggmotstånd kvar. Lägg sedan sparrisen i isbadet för att kylas snabbt. Hit kan du förbereda.
- Stek sparrisen i smör precis innan servering.
Servering
- Lägg upp nystekt sparris på en tallrik. Spritsa upp ramslöksmajonnäs och placera löjrom bredvid.
- Droppa ramslöksolja över tallriken och toppa med svartrotschips och smörgåskrasse. Njut!